1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Lafarge îşi vinde fabricile de ciment din România

Pentru a putea fuziona cu Holcim, producătorul de ciment Lafarge va vinde fabricile din România, a anunţat compania. 

07 iul, 2014 | ECONOMICA.net

Cele două companii vor căuta cumpărători pentru active de aproximativ cinci miliarde de euro.

"Cele două companii au înfiinţat un Comitet de Dezinvestiţii în urma anunţului referitor la planul de fuziune din 7 aprilie, cu scopul de a pregăti procesul de dezinvestiţii. Acest Comitet a elaborat o listă a activelor propuse pentru dezinvestiţie, pentru a anticipa eventualele solicitări ale autorităţilor din domeniul concurenţei", se arată într-un comunicat comun al celor două companii din România.

În România vor fi vândute activele grupului Lafarge, care deţine două fabrici de ciment la Hoghiz şi Medgidia, dar şi o staţie de măcinare la Târgu-Jiu şi 40 de site-uri de producţie. Investiţiile Lafarge în România au depăşit 700 de milioane de euro şi are circa 1.000 de angajaţi. 

Fuziunea Lafarge-Holcim, o tranzacţie prea mare pentru România. Cineva va trebui să vândă din fabrici

Holcim deţine în România două fabrici de ciment, una la Câmpulung şi una la Aleşd. Pe lângă acestea, compania mai deţine o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciale şi un terminal de ciment la Bucureşti. În total, Holcim are 1.100 de angajaţi. Cea mai importantă investiţie, de 265 de milioane de euro, este fabrica de la Câmpulung. În total, compania a investit 700 de milioane de piaţa românească.


Lista activelor de vânzare în Europa

Austria: uzina de ciment Mannersdorf a Lafarge

Franţa: activele Holcim din Franţa metropolitană, cu excepţia uzinei de ciment din Altkirch şi a staţiilor de betoane şi agregate din regiunea Haut-Rhin; activele Lafarge din Insula Reunion, cu excepţia participaţiei în cadrul Ciments de Bourbon

Germania: activele Lafarge

Ungaria: activele operaţionale ale Holcim

România: activele Lafarge

Serbia: activele Holcim

Regatul Unit: activele Lafarge Tarmac, posibil cu excepţia unei uzine de ciment

Viitorul grup LafargeHolcim va deţine astfel o bază industrială semnificativă şi echilibrată în Europa – aproximativ 20% din veniturile sale de la nivel global, ceea ce îi va permite să beneficieze de redresarea economică din Europa.

Cel mai mare producător de ciment din lume

Holcim şi Lafarge, primii doi producători mondiali de ciment, au ajuns la un acord privind termenii unei fuziuni ce va crea un grup cu o capitalizare bursieră de aproximativ 55 de miliarde de dolari.

Cifra de afaceri combinată a celor două grupuri se ridică la 32 miliarde euro şi Ebitda la 6,5 miliarde euro.
Tranzacţia va fi structurată ca ofertă publică de schimb iniţiată de Holcim, cu o paritate de schimb de 1 acţiune Holcim pentru 1 acţiune Lafarge, se arată într-un comunicat comun al celor două grupuri.

Ce fabrici se mai vând 

Canada: activele Holcim

Mauritius: activele Holcim

Filipine: companiile în care Lafarge şi Holcim deţin participaţii (Lafarge Republic Inc. – LRI şi Holcim Philippines Inc.) explorează posibilitatea combinării activităţilor lor, cu excepţia uzinelor LRI din Bulacan, Norzagaray şi Iligan, care ar putea face obiectul dezinvestirii.

Brazilia: Holcim şi Lafarge vor depune în curând o notificare la autoritatea de reglementare din Brazilia, CADE, urmând să propună o listă cuprinzătoare de active de înaltă calitate pentru dezinvestiţie.loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO