Lafarge: Profit în linie cu estimările analiştilor, în T3, pe fondul majorării cererii pe pieţele emergente

Compania Lafarge, care fuzionează cu Holcim pentru a forma cel mai mare producător mondial de ciment, a raportat un profit în linie cu estimările analiştilor în trimestrul trei din 2014, creşterea de pe pieţele emergente ajutând compania franceză să compenseze declinul de pe piaţa internă, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - mie, 05 nov. 2014, 08:27

În perioada iulie – septembrie 2014, profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 4%, la 887 milioane de euro (1,25 miliarde de dolari), în timp ce analiştii estimau un câştig de 888 de milioane de euro. Vânzările au ajuns la 3,636 miliarde de euro, depăşind previziunile analiştilor, de 3,6 miliarde de franci elveţieni, scrie Agerpres.

‘Într-un trimestru marcat de o creştere moderată, am continuat să facem progrese cu implementarea planului de reducere a datoriei, de scădere a costurilor şi de promovare a inovaţiilor’, a afirmat directorul general Bruno Lafont.

Lafarge vinde active pentru a obţine o revizuire în creştere a ratingului, care a fost retrogradat cu două trepte sub nivelul ‘recomandat pentru investiţii’ (investment grade). Datoria netă a scăzut în trimestrul trei din 2014 cu 1%, iar bilanţul companiei s-a majorat cu 524 de milioane de euro în primele nouă luni ale anului, în urma vânzărilor de active.

Compania franceză a confirmat planul de reducere a costurilor cu 550 de milioane de euro în 2015 şi a reafirmat estimarea privind majorarea cererii pentru ciment în 2014 cu 2-5% comparativ cu 2013.

Luna trecută, Holcim şi Lafarge au anunţat că au înştiinţat în mod oficial Comisia Europeană despre intenţia lor de a fuziona, un pas necesar pentru obţinerea aprobărilor necesare în vederea creării celui mai mare producător mondial de ciment.

În paralel, Holcim şi Lafarge au informat că poartă discuţii cu posibilii cumpărători ai activelor pe care au de gând să le cedeze şi că intenţionează să finalizeze fuziunea lor în prima jumătate a anului următor.

Cele două companii susţin că au avut discuţii preliminare ‘constructive’ cu executivul comunitar şi, în consecinţă, au decis să-şi ajusteze uşor planul de vânzări de active în sensul că vor păstra uzina Lafarge din Austria, dar vor vinde toate operaţiunile Holcim din Slovacia.

Printre activele pe care cele două companii intenţionează să le vândă se numără filiala franceză a Holcim şi cea germană a Lafarge, precum şi o serie de fabrici din Austria, Ungaria, România, Serbia, Marea Britanie, Canada Filipine şi Brazilia. În total, este vorba despre active cu o cifră de afaceri de 3,5 miliarde de euro şi un total de 10.000 de salariaţi.

Anunţat în luna aprilie a acestui an, proiectul privind fuziunea dintre Holcim şi Lafarge va da naştere celui mai mare producător mondial de ciment, cu o cifră de afaceri de 34 de miliarde de euro. Însă, pentru ca această fuziune să se realizeze, este nevoie de aprobarea Comisiei Europene, precum şi a autorităţilor din domeniul concurenţei din aproximativ 15 ţări.

În România, Lafarge produce materiale de construcţii de peste 15 ani şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori.

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...