Lafarge România: Veniturile vor fi în acest an cel puţin la nivelul din 2011

Grupul francez Lafarge estimează că veniturile din România se vor plasa în acest an cel puţin la nivelul din 2011, iar principala piaţă pe care activează, a cimentului, ar putea înregistra un avans de 2-5% în volum, susţinut în principal de lucrările de infrastructură.
Economica.net - mie, 28 mart. 2012, 11:15
Lafarge România: Veniturile vor fi în acest an cel puţin la nivelul din 2011

„Anul trecut am înregistrat o creştere a volumelor livrate, dar am scăzut preţurile, ceea ce a generat un impact asupra veniturilor, care s-au diminuat. (…) În 2012 ne aşteptăm să fim cel puţin la nivelul de anul trecut”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Sonia Artinian, care conduce operaţiunile Lafarge din România.

Artinian a devenit la 1 ianuarie directorul general al producătorului de ciment Lafarge România, principala companie a grupului francez pe piaţa locală, preluând funcţia de la Philippe Questiaux, aflat la conducere în ultimii zece ani. Ea răspunde de toate activităţile Lafarge din România – ciment şi agregate şi betoane.

Şeful producătorului de materiale de construcţii nu a comunicat valoarea totală a rulajului înregistrat de Lafarge în România anul trecut şi a precizat că informaţiile legate de evoluţia vânzărilor vizează livrările de ciment, agregate şi betoane, nu şi cele de gips, controlul operaţiunilor din urmă fiind cedat de grupul francez la finele anului trecut către compania belgiană Etex. Grupul francez a primit 850 milioane de euro după finalizarea vânzării activelor diviziei de gips în Europa şi America Latină către Etex, păstrând o participaţie de 20% în noul parteneriat.

În 2010, afacerile din România ale producătorului francez de materiale de construcţii au scăzut cu 13,4%, de la 270 milioane euro la 233,7 milioane euro, rezultatele incluzând vânzările de ciment, cu ponderea cea mai importantă, agregate, betoane şi gips.

Artinian a afirmat că este dificil de avansat estimări privind evoluţia vânzărilor companiei în 2012, din cauza incertitudinilor legate de evoluţia procesului de atragere a fondurilor europene, precum şi de impactul alegerilor programate în acest an.

Ea a spus că pe lângă proiectele de infrastructură şi cele feroviare, prioritare pentru producători, grupul este interesat şi de oportunităţile asigurate de construcţia proiectelor de energie eolienă pe piaţa locală.

„Am furnizat deja materiale pentru asemenea proiecte (eoliene, n.r.), în Dobrogea şi în sudul Iaşiului, şi suntem interesaţi în continuare de acest tip de proiecte, tehnice, unde putem contribui nu doar cu produse, ci şi cu servicii de expertiză, în colaborare cu constructorii”, a spus reprezentantul Lafarge, precizând că grupul este interesat să-şi diversifice oferta de servicii pe piaţa locală.

În schimb, ea apreciază că evoluţia lucrărilor pe segmentul imobiliar va râmâne în continuare scăzută, revenirea pe creştere urmând să aibă loc peste 2-3 ani.

Lafarge Ciment a înregistrat creşteri importante de costuri anul trecut, în special a celor energetice, şi grupul ia în calcul acoperirea inflaţiei acestora în 2012 prin majorarea preţurilor de vânzare, pentru asigurarea sustenabilităţii activităţii, potrivit sursei citate.

Piaţa locală a cimentului este disputată de trei dintre cei mai importanţi producători la nivel mondial, Lafarge (Franţa), HeidelbergCement (Germania) – prin Carpatcement Holding şi Holcim (Elveţia).

Piaţa a dat semne de revenire în 2011, producţia de ciment înregistrând un avans de 8,1% la şase luni, potrivit datelor patronatului de profil CIROM, care nu a comunicat însă deocamdată datele pentru întregul an.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...