Giganţii Lafarge şi Holcim, care domină şi piaţa cimentului din România, fuzionează

Holcim şi Lafarge, primii doi producători mondiali de ciment, au ajuns la un acord în weekend privind termenii unei fuziuni ce va crea un grup cu o capitalizare bursieră de aproximativ 55 de miliarde de dolari, a anunţat publicaţia franceză 'Le Figaro', care nu citează sursa informaţiei, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 07 apr. 2014, 07:04
Giganţii Lafarge şi Holcim, care domină şi piaţa cimentului din România, fuzionează

Reprezentanţii Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia) nu au comentat informaţia.

Vineri, cele două companii au confirmat că negocierile sunt într-un stadiu avansat, iar un eventual acord le-ar ajuta să-şi diminueze costurile, datoriile şi să facă faţă mai bine la creşterea preţului energiei şi la cererea mai slabă de ciment, care afectează acestor sector din 2008.

‘Le Figaro’ susţine că Holcim va lansa o ofertă publică pentru preluarea Lafarge, plătibilă în întregime în acţiuni. Dacă tranzacţia va fi un succes, entitatea combinată va avea sediul central în Elveţia şi sedii operaţionale în Elveţia şi Franţa.

Directorul general al Lafarge, Bruno Lafont, va deveni şeful entităţii combinate, în timp ce preşedintele va fi elveţian, se arată în articolul apărut în publicaţia franceză.

Dar orice tranzacţie va fi atent verificată de autorităţile de concurenţă din Europa, deoarece grupul creat din fuziunea Lafarge-Holcim va avea o poziţie dominantă pe pieţele europene şi din SUA. Este posibil ca autorităţile să ceară celor două companii vânzarea unor fabrici de ciment şi distribuirea facilităţilor, pentru a aproba tranzacţia.

Directorii Holcim sunt aşteptaţi luni la Paris pentru ca, împreună cu reprezentanţii Lafarge, să anunţe acordul, susţin surse anonime.

Cota de piaţă combinată a capacităţilor de producere a cimentului deţinută de cele două companii se apropie de 60% în Franţa, Canada şi Maroc şi de 30% în SUA. Vânzările anuale se vor ridica la aproape 43 miliarde de dolari, depăşind rivalele din Germania – grupul HeidelbergCement, cu vânzări de 18 miliarde de dolari – şi Mexic – firma Cemex, cu vânzări de 15 miliarde de dolari.

‘Este o veste bună pentru piaţă. Are loc o efervescenţă în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor nu doar în sectorul telecomunicaţiilor, dar şi în sectorul construcţiilor’, a declarat Ion-Marc Valahu, manager de fond la Clairinvest.

Acesta a avertizat că orice fuziune între Lafarge şi Holcim ar putea să se lovească de obiecţiile autorităţilor din domeniul concurenţei, chiar dacă sectorul european al construcţiilor are nevoie de o consolidare.

O eventuală fuziune ar permite celor doi producători de ciment să-şi combine operaţiunile prin reducerea supracapacităţilor de pe pieţele din întreaga lume. Holcim şi Lafarge au întâmpinat criza financiară globală înglodaţi în datorii, după o serie de achiziţii majore. În 2008, Lafarge a preluat Orascom Cement pentru 10,2 miliarde de euro (14 miliarde de dolari), în timp ce Holcim a plătit 4,1 miliarde de dolari pentru Aggregate Industries, în anul 2005. Aceste achiziţii au extins activităţile globale ale celor două companii. În prezent, Holcim are 71.000 de angajaţi în aproximativ 70 de ţări, în timp ce Lafarge are 65.000 de angajaţi, în 64 de ţări.

În România, Lafarge produce materiale de construcţii de peste 15 ani şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane, cu 40 de amplasamente industriale unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori.

La rândul său, Holcim a intrat în România în 1997 şi, în prezent, deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, 5 staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...