LafargeHolcim, acuzată de finanţarea terorismului în Siria – Reuters

Franţa a lansat o investigaţie judiciară privind activităţile din Siria ale LafargeHolcim - cel mai mare producător mondial de ciment, a declarat, marţi, o sursă judiciară pentru Reuters, acuzaţiile fiind de 'finanţare a unei firme teroriste' şi punerea în pericol a vieţilor oamenilor.
Economica.net - mar, 13 iun. 2017, 07:59
LafargeHolcim, acuzată de finanţarea terorismului în Siria - Reuters

Un purtător de cuvânt al grupului franco-elveţian a precizat că LafargeHolcim nu a comentat informaţia.

În aprilie, LafargeHolcim a anunţat demisia directorului general Eric Olsen, după publicarea unor informaţii potrivit cărora compania a plătit grupurile armate din Siria pentru a menţine deschisă o fabrică de ciment de acolo.

‘Decizia mea este ghidată de convingerea că va contribui la diminuarea tensiunilor care au apărut recent în legătură cu dosarul din Siria’, a precizat Eric Olsen, într-un comunicat de presă.

În martie, LafargeHolcim a recunoscut că a încheiat diferite aranjamente cu grupuri armate pentru a menţine în funcţiune o fabrică de ciment amplasată la Jalabiya, la 150 de kilometri nord-est de Alep. Potrivit unei anchete derulate de cotidianul Le Monde, de aceste aranjamente a profitat în special organizaţia Statul Islamic.

Grupul franco-elveţian a recunoscut că anumite măsuri adoptate ‘pentru a permite uzinei siriene să funcţioneze au fost inacceptabile şi că erori semnificative, care contravin codului de conduită, au fost comise’.

Potrivit presei, mai multe ONG-uri şi, ulterior, Ministerul francez al Economiei au acuzat LafargeHolcim de finanţarea terorismului şi de încălcarea sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva regimului Bachar al-Assad.

LafargeHolcim, companie creată în 2015 în urma fuziunii dintre grupul francez Lafarge şi cel elveţian Holcim, este prezentă şi pe piaţa din România.

Holcim a intrat pe piaţa locală în anul 1997, iar în prezent deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi. Tot în România, Lafarge produce, de peste 15 ani, materiale de construcţii şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Municipiului Oradea cumpără 30 de autobuze electrice BYD de la compania New Kopel Car Import
Primăria Municipiului Oradea cumpără 30 de autobuze electrice BYD de la compania New Kopel Car Import
New Kopel Car Import, parte a SIXT Group România, anunță că a semnat cu Primăria Municipiului Oradea un contract de furnizare a 30 de autobuze electrice de 12 metri, 7 stații de încărcare......
Schimbare de leadership la ING Hubs România. Dennis Rijksen îl succede pe Marian Ion ca șef al organizației, de la 1 ianuarie 2025
Schimbare de leadership la ING Hubs România. Dennis Rijksen îl succede pe Marian Ion ca șef al organizației, de la 1 ...
Dennis Rijksen (foto)devine noul CEO al companiei ING Hubs, începând cu 1 ianuarie 2025, după un mandat de nouă ani al ...
Un moment istoric pentru Bitcoin, prețul criptoactivului a depășit pragul de 100.000 de dolari
Un moment istoric pentru Bitcoin, prețul criptoactivului a depășit pragul de 100.000 de dolari
În ciuda atingerii acestui prag, suntem încă la începutul acestei piețe bull, dacă ne uităm la anii și evoluțiile ...
Omer Susli a cumpărat clădirea Muntenia Business Center cu 8 milioane de euro
Omer Susli a cumpărat clădirea Muntenia Business Center cu 8 milioane de euro
Omul de afaceri Omer Susli a cumpărat de la Longshield Investment Group, fosta SIF Muntenia, o clădire de birouri din București ...