LafargeHolcim trebuie să vândă 43% din capacităţile de producţie din România – raport Deutsche Bank

Pentru ca fuziunea dintre giganţii Holcim şi Lafarge să funcţioneze, şi în consecinţă, să fie aprobată de consiliile concurenţiale din ţările în care operează, cele două companii trebuie să-şi vândă din capacităţile de producţie, informează Wall Street Journal.
Economica.net - mar, 08 apr. 2014, 11:02
LafargeHolcim trebuie să vândă 43% din capacităţile de producţie din România - raport Deutsche Bank

Oficialii celor două companii au declarat că intenţionează să vândă active care generează 5 miliarde de euro la veniturile anuale, iar două treimi din aceste active pe care urmează să le vândă sunt în Europa, potrivit unui anunţ făcut la conferinţa de presă din 7 aprilie, 

Astfel, noua companie, LafargeHolcim, va fi nevoită să vândă 43% din capacităţile din România pentru a putea ajunge la o cotă de piaţă de 40%, se arată într-un raport al Deutsche Bank.

Rămâne de văzut care dintre fabricile Holcim şi Lafarge în România vor fi scoase la vânzare. Holcim are două fabrici la Campulung şi Alşed, iar Lafarge la Hoghiz şi Medgidia. 

Companiile vor scoate la vânzare 53% din capacităţile din Eucuador, 50% din Filipine, 48% din Serbia, 47% din Maroc, 36% din Ungaria, 26% din Franţa şi 23 din Canada.

Consiliul Concurenţei nu a fost încă informat oficial

„N-am primit nimic oficial până acum, dar am înţeles din presă că aceste companii se aşteaptă ca procesul de aprobare a fuziunii să dureze un an şi sunt dispuse să vândă un număr de fabrici din Europa. Deci este foarte posibil ca intenţia lor de disponibilizare de active, de fabrici, să se refere şi la România”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei în cadrul unei conferinţede presă. 

Propunerea de fuziune mai are încă nevoie de aprobarea unei reuniuni extraordinare a acţionarilor Holcim, care v avea loc anul acesta, dar şi de aprobarea Comisiei Europene şi a consiliilor de concurenţă din fiecare ţară unde va opera noua companie.

CITEŞTE ŞI Fuziunea Lafarge-Holcim, o tranzacţie prea mare pentru România. Cineva va trebui să vândă din fabrici

Cifra de afaceri combinată a celor două grupuri se ridică la 32 miliarde euro şi Ebitda la 6,5 miliarde euro.

Tranzacţia va fi structurată ca ofertă publică de schimb iniţiată de Holcim, cu o paritate de schimb de 1 acţiune Holcim pentru 1 acţiune Lafarge, se arată într-un comunicat comun al celor două grupuri. 

LafargeHolcim va derula o optimizare strategică a portofoliului, printr-o proces proactiv de dezinvestiri pentru a îndeplini cerinţele de reglementare. Site-urile de producţie ale noului Grup ar fi repartizate în 90 de ţări de pe toate continentele, cu cel mai echilibrat şi mai diversificat portofoliu de active din industrie.

Această prezenţă geografică va oferi perspective de creştere deosebit de atractive atât pe pieţele dezvoltate, cât şi pe cele cu o creştere puternică. Nicio ţară nu ar reprezenta mai mult de aprox. 10% din vânzările combinate ale noului grup.


Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Fără o disciplină bugetară mai mare România se va împrumuta din ce în ce mai scump
Nicuşor Dan: Fără o disciplină bugetară mai mare România se va împrumuta din ce în ce mai scump
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că fără o disciplină bugetară "mai mare" care să ţină sub control cheltuielile România se va împrumuta din ce în ce mai scump şi va......
Producţia de gaze, în scădere uşoară în ianuarie 2025; importurile s-au majorat cu 46,5%
Producţia de gaze, în scădere uşoară în ianuarie 2025; importurile s-au majorat cu 46,5%
Producţia de gaze naturale utilizabile a României a fost, în ianuarie 2025, de 661.700 de tone, echivalent petrol, cu ...
Ce fac românii pe internet: pe primul loc la distracție și pe ultimul la accesarea de informații și învățat
Ce fac românii pe internet: pe primul loc la distracție și pe ultimul la accesarea de informații și învățat
Românii folosesc internetul mai mult pentru divertisment decât pentru educație, ocupând primul loc în UE la consumul ...
Bucureştiul ar putea urma modelul vienez de a creşte albine în zona urbană
Bucureştiul ar putea urma modelul vienez de a creşte albine în zona urbană
Mierea albinelor din Bucureşti ar putea fi valorificată aşa cum se întâmplă şi în alte capitale europene, unde există ...