1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Lagarde: Necesarul pentru recapitalizarea băncilor spaniole, mai mic decât cel estimat

Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, este de părere că necesarul pentru recapitalizarea băncilor spaniole va fi în cele din urmă mai mic decât se estimase, potrivit unui interviu publicat joi de cotidianul financiar Wall Street Journal în ediţia sa on-line, relatează AFP.

21 sep, 2012 | Agerpres

'Este o veste bună (...) Valoarea total este mai mică decât se temeau europenii şi spaniolii', a declarat şefa Fondului Monetar Internaţional.

La sfârşitul lunii iunie, Uniunea Europeană a acordat Madridului un ajutor de până la 100 de miliarde de euro pentru salvarea sistemului său bancar, afectat de expunerea la gravă criză din domeniul imobiliar spaniol.

În prezent, în Spania este în curs de derulare un audit independent cu scopul de a evalua cu mai multă exactitudine suma necesară recapitalizării, rezultatele acestuia urmând să fie anunţate la 28 septembrie.

'Ipoteza probabilă este că vom fi mai aproape de previziunile făcute de FMI, decât de cele 100 de miliarde de euro puse pe masă' de europeni, a subliniat Christine Lagarde.

În iunie, Fondul Monetar Internaţional a evaluat 'la cel puţin 40 de miliarde de euro' necesarul pentru recapitalizarea băncilor spaniole, însă această sumă ar putea fi mai mare în acest moment, dată fiind degradarea continuă a situaţiei din ţară.

În cel de-al doilea trimestru, Spania s-a adâncit în recesiune, cu o reducere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,4% în raport cu primele luni ale anului, când a scăzut deja cu 0,3%.

Pe întreg anul, guvernul de la Madrid estimează o scădere de 1,5% a PIB în 2012.

Pe de altă parte, datoria publică a Spaniei a atins la sfârşitul lunii iunie un nou nivel istoric, 75,9% din PIB, în timp ce şomajul se apropie de 25%.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO