Lagarde va fi audiată de Curtea de Justiţie de la Paris, în cazul lui Bernard Tapie

Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, va fi audiată în luna mai de Curtea de Justiţie de la Paris în dosarul privind disputa dintre o bancă de stat şi omul de afaceri Bernard Tapie, apropiat al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy şi fost proprietar al clubului Olympique Marseille.
Economica.net - joi, 18 apr. 2013, 13:46
Lagarde va fi audiată de Curtea de Justiţie de la Paris, în cazul lui Bernard Tapie

Avocatul lui Lagarde, Yves Repiquet, a declarat joi într-un comunicat că şeful FMI va fi audiat de magistraţii Curţii de Justiţie a Republicii, instanţa care se ocupă de nereguli semnalate la nivel guvernamental, potrivit Wall Street Journal.

Lagarde, fost ministru al Finanţelor în administraţia Sarkozy în perioada 2007-2011, a fost acuzată de un grup de parlamentari ai Partidului Socialist, aflat la acea vreme în opoziţie, că ar fi facilitat printr-o decizie din 2007 câştigarea de către Bernard Tapie a sumei de 420 milioane de euro într-o dispută mai veche cu banca de stat Credit Lyonnais.

O sursă apropiată instanţei a confirmat că Lagarde va fi audiată spre sfârşitul lunii mai.

După audieri, magistraţii vor lua o decizie, fie începerea urmăririi penale, fie respingerea acuzaţiilor.

Potrivit codului penal din Franţa, acuzaţiile aduse împotriva lui Lagarde pot fi sancţionate printr-o amendă de până la 150.000 de euro şi pedeapsa cu închisoarea de până la 10 ani, notează WSJ.

Lagarde nu a precizat dacă va demisiona de la şefia FMI dacă magistraţii vor dispune începerea urmăririi penale.

Predecesorul ei la conducerea FMI, francezul Dominique Strauss-Kahn, a demisionat în urmă cu doi ani după un scandal de hărţuire sexuală la New York. Strauss-Kahn a respins acuzaţiile, care au fost în final retrase.

Christine Lagarde a preluat funcţia de director executiv al FMI în iulie 2011.

Tot în 2011, Curtea de Justiţie a dispus începerea unei investigaţii după ce mai mulţi parlamentari ai Partidului Socialist, în opoziţie la acea dată, au adus acuzaţii privind presupuse nereguli în privinţa medierii disputei dintre Bernard Tapie şi banca de stat Credit Lyonnais, caz care a devenit cunoscut în presa franceză drept „afacerea Tapie”.

Investigaţia, care a inclus în luna martie o percheziţie la reşedinţa din Paris a lui Lagarde, vizează o decizie din 2007 a acesteia prin care a trimis către o curte de arbitraj litigiul dintre Credit Lyonnais şi Tapie, un apropiat al fostului preşedinte Sarkozy.

Comisia a decis în favoarea lui Tapie, care a câştigat 420 milioane euro, inclusiv dobânzi.

Lagarde este acuzată de parlamentarii socialişti de abuz de putere în favoarea lui Tapie.

Acuzatorii susţin că decizia fostului ministru de Finanţe de a trimite disputa în faţa unei curţi de arbitraj a fost nejustificată şi a facilitat obţinerea de către Tapie a unor despăgubiri mai ridicate decât ar fi primit în justiţie, în schimbul spijinului acestuia pentru Sarkozy în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2007.

Lagarde a afirmat că acuzaţiile sunt nefondate şi că decizia de a apela la o comisie de arbitraj, în loc de a permite continuarea dispuitei în justiţie, a fost perfect legală.

Avocatul lui Lagarde, Yves Repiquet, a descris ancheta împotriva şefului FMI drept motivată politic.

Tapie susţine că acuzaţiile aduse de parlamentarii socialişti sunt nefondate, deoarece avea şanse să câştige mai mulţi bani în justiţie.

Sarkozy a precizat că nu a transmis instrucţiuni către Lagarde în privinţa cazului Tapie.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de origine antropică", au afirmat oamenii de ştiinţă din reţeaua World......
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Varianta facelift a modelului Dacia Spring, cu modificări majore de design și tehnologie, poate fi comandată începând ...
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, ...
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...