Alt proiect imobiliar mare „ucis” de criză: Laguna Residence a intrat oficial în faliment

Dezvoltatorul ansamblului Laguna Residence, GEA Internaţional Development a intrat oficial în faliment pe 14 martie. Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză unuia dintre creditori.
Alina Stanciu - mar, 20 mart. 2012, 12:22
Alt proiect imobiliar mare

În urmă cu şase zile, Tribunalul Bucureşti a acceptat cererea creditorului Pâtpâiac Mitrea şi a dispus deschiderea procedurii falimentului în cazul debitoarei SC Gea Internaţional Development, dezvoltatorul complexului rezidenţial de lux Laguna Residence,apare pe site-ul instituţiei. Lichidatorul judiciar a fost numită compania lui Arin Stănescu, RVA Insolvency Specialists, care va trebui, în termen de 5 zile de la declanşarea procedurii de faliment să notifice toţi creditorii societăţii spaniole.
 
Şi alţi creditori obţinuseră dreptul de executare silită a proiectului, dar până la pronunţarea falimentului nu a fost găsit cumpărător.

Potrivit Mediafax, proiectul Laguna Residence, cu 500 de apartamente, trebuia finalizat încă din 2009, dar lucrările au fost stopate iniţial din cauza unor neînţelegeri între dezvoltatori, grupurile spa­niole GEA 21 şi Prasa.

În vara anului 2010, proiectul a fost preluat integral de GEA 21, care a obţinut o finanţare de 10,5 milioane de euro de la banca La Caixa şi a anunţat că va finaliza primele blocuri cu 140 de apartamente la sfârşitul anului 2010 sau în primele luni din 2011. Gea International Development este un vehicul special creat pentru această investiţie, care a preluat activul de la Gea Prasa International Construct SRL, societate care mai deţine şi alte terenuri în Bucureşti.

Pentru a fi de acord cu schimbarea antecontractelor de pe Gea Prasa International Construct pe Gea International Development, spaniolii au oferit reduceri de 20-30% clienţilor care plătiseră avansuri şi au emis bilete la ordin în contul sumelor achitate de către aceştia.

Proiectul trebuia să cuprindă într-o primă fază 252 de apartamente pentru care existau aproximativ 80 de clienţi, dar majoritatea au cerut încă din 2010 rezilierea contractelor, ca urmare a numeroaselor amânări.

Locuinţele din cadrul proiectului aveau preţuri de peste 2.000 de euro/metrul pătrat, astfel că un apartament cu trei camere, de 104 mp, avea un preţ de 240.000 de euro.

Spaniolii au investit peste 30 de milioane de euro în acest proiect, pentru care au accesat şi un credit de 10 mil. euro de la banca La Caixa, dar nu au reuşit să livreze nicio locuinţă.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană propune pentru 2025 un buget al UE de aproape 200 de miliarde de euro
Comisia Europeană propune pentru 2025 un buget al UE de aproape 200 de miliarde de euro
Comisia Europeană a propus miercuri un buget anual al UE în valoare de 199,7 miliarde de euro pentru 2025. Bugetul va fi completat de plăţi estimate la 72 de miliarde de euro în cadrul......
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: WeBuild are peste 1000 de muncitori mobilizați pe secțiunea 5, pe care ar putea să o finalizeze anul acesta
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: WeBuild are peste 1000 de muncitori mobilizați pe secțiunea 5, pe care ar putea să ...
Exemplu bun de mobilizare pe secțiunea 5 a Autostrăzii A1 Sibiu - Pitești, anunță miercuri secretarul de stat în Transporturi ...
Procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană este practic înghețat în urma adoptării legii agenților străini
Procesul de aderare a Georgiei la Uniunea Europeană este practic înghețat în urma adoptării legii agenților străini
Ambasadorul Uniunii Europene în Georgia, Pawel Herczynski, a declarat miercuri că procesul de aderare a acestei ţări ...
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii de la CCECC au realizat 9% din lucrările pe lotul 3 Nord în trei luni
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii de la CCECC au realizat 9% din lucrările pe lotul 3 Nord în trei luni
Lucrările pe primii kilometri ai Lotului 3 Afumați – Pantelimon din A0 Nord avansează, anunță miercuri Cristian Pistol, ...