Lanțul de magazine cu cea mai mare creștere a vânzărilor din 2019

Majoritatea lanțurilor internaționale de comerț alimentar au avut în 2019 creșteri de peste 10% a cifrei de afaceri. Cel mai mare avans aparține lanțului Profi care s-a extins accelerat ceea ce i-a permis vânzări cu peste 22% mai mari. 
Alina Stanciu - mar, 30 iun. 2020, 18:42
Lanțul de magazine cu cea mai mare creștere a vânzărilor din 2019

Și 2019 a adus majorității retailerilor alimentari internaționali creșteri de două cifre a rulajelor, urmare a faptului că industria și-a reluat investițiile în extinderea lanțurilor de magazine. Comparativ cu 2018 nu există modificări importante în clasamentul după cifrele de afaceri, excepție făcând Selgros care a fost depășit de Rewe, operatorul Penny Market. În schimb, diferența dintre cei mai mari retaileri alimentari – Kaufland și grupul Carrefour devine tot mai mică, de sub 100 de milioane de lei. Numărul jucătorilor care au sacrificat profitabilitatea pentru investiții este mai mare. 

Cea mai mare creștere a cifrei de afaceri. Profi vs Mega pe piața de retail

Dintre marii operatori de magazine moderne, cel mai mult a crescut Profi Rom Food, operatorul magazinelor de proximitate cu același nume operat de fondul de investiții Mid Europa Partners. Compania, numărul patru după vânzările din 2019, a raportat o cifră de afaceri de 7,2 miliarde de lei, cu 22,6% mai mare comparativ cu 2018. Cu un an în urmă, Profi și-a majorat cifra de afaceri cu 25,1%, explicația fiind politica lor de expansiune accelerată. În 2019, au adăugat rețelei lor 253 de unități, fiind primul lanț modern din România care a depășit pragul de 1.000 de supermarketuri. În 2018, compania a adăugat rețelei 228 de unități.

Prețul plătit pentru această expansiune agresivă se vede însă în pierderi, retailerul fiind pentru al doilea an consecutiv pe minus. Din datele Ministerului de Finanțe, vorbim despre o pierdere netă de 35,6 milioane de lei, la aproape jumătate față de pierderea din 2018 de 90,5 milioane de lei.

A doua cea mai mare creștere a vânzărilor a fost raportată de compania olandezo-belgiană Mega Image, un alt jucător cu o politică de expansiune agresivă și cu un format adresat românilor care vor să cumpere din proximitate. Retailerul a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri netă de peste 6,6 miliarde de lei, cu 16,5% mai mare decât în 2018, după ce a deschis aproximativ 100 de unități noi.

Spre deosebire de Profi, Mega Image, al șaselea cel mai mare operator de magazine alimentare moderne din România după cifra de afaceri, a crescut și la indicatorul profitabilitate, fiind pe plus din 2010. Mai exact, în 2019 a raportat un profit net de 272,6 milioane de lei, cu 7,2% peste 2018. Marja este astfel de 4,1%, față de 4,4% cu un an în urmă.

Creștere de peste 10% a grupului Carrefour. Vânzările brandului Supeco depășesc 50%

Extrem de bine au mers anul trecut și operațiunile grupului francez Carrefour, singurul dintre marii retaileri care își operează brandurile pe firme diferite. Luat ca grup, compania se apropie vertiginos de poziția de lider ocupată de Kaufland, cu 11,7 miliarde de lei cifră de afaceri, cu 11,5% mai mult decât cu un an în urmă.

Din grup, cea mai mare creștere aparține Supeco, formatul hibrid al grupului francez care a fost lansat pe piață în 2014 și care a crescut în 2019 cu 4 unități, ajungând la 23. Ca urmare a expansiunii, compania a raportat în 2019 vânzări de 416,7 milioane de lei, cu 57,6% peste 2018. Pierderile companiei au crescut însă aproape la fel de accelerat, până la 8,2 milioane de lei, de la aproximativ 3,3 milioane de lei.

De asemenea, Artima, care operează magazinele Market, a crescut la peste 1,9 miliarde de lei, cu 14% mai mult decât în 2018. Compania a trecut însă pe pierdere (minus 37,5 milioane de lei) față de un profit de 16 milioane de lei cu un an în urmă.

Concurentul Carrefour, Kaufland, a crescut în 2019 cu 9% până la 11,8 miliarde de lei.

Cora și fostele Billa trec pe pierdere

Columbus Operational S.R.L., companie a grupului Carrefour care a preluat supermarketurile Billa de la grupul german Rewe, dar și Cora sunt singurele companii din comerțul alimentar modern care au vândut mai puțin decât în 2018.

Cora, numărul zece pe piața de retail după cifra de afaceri, a raportat un business de peste 1,7 miliarde de lei, cu 1,6% mai puțin decât anul trecut și pierderi de 1,1 milioane de lei față de 38,9 milioane de lei în 2018. Cora este printre puținii retaileri care nu și-au reluat expansiunea, niciun hypermarket nou 

La rândul său, Columbus a scăzut la o cifră de afaceri netă de 1,26 miliarde de lei, de la 1,28 miliarde de lei (minus 1,7%). 

Menționăm că analiza ECONOMICA.NET nu a luat în calcul evoluția Lidl, Auchan și Metro având în vedere că datele lor financiare nu au fost publicate încă pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Sursa: MFP

* Estimări

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Tinerii şi-au intensificat căutările de joburi spre final de an
Tinerii şi-au intensificat căutările de joburi spre final de an
Tinerii au intensificat căutările de joburi spre final de an, iar aplicările lor au crescut cu 25% în noiembrie faţă ...
Rabla la electrocasnice: plafonul pentru laptopuri, televizoare și tablete s-a epuizat în 10 minute
Rabla la electrocasnice: plafonul pentru laptopuri, televizoare și tablete s-a epuizat în 10 minute
A doua etapă de selectare a voucherelor pentru rabla la electrocasnice a început vineri, 3 decembrie, la ora 10. În doar ...
Ciucă: Suntem în urmă cu OUG privind cadrul de implementare a PNRR. Trebuie aprobată cât mai repede
Ciucă: Suntem în urmă cu OUG privind cadrul de implementare a PNRR. Trebuie aprobată cât mai repede
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a atras atenţia miniştrilor că Executivul este în urmă cu elaborarea ordonanţei de urgenţă ...