KFC a ajuns la 100 de restaurante. Ce se întâmplă acum în bucătăria digitalizată a liderului pieței preparatelor din pui din România. Vor ajunge la 200 de angajați srilankezi

După 26 de ani de la intrarea în România, Sphera Franchise Group, holdingul care deține compania ce administrează în sistem de franciză brandul KFC pe plan local, a ajuns la 100 de restaurante la nivel național, în urma unor investiții de aproximativ 60 de milioane de euro. Pentru 2023, compania vizează opt unități în plus pentru care și-a bugetat 6,8 milioane de euro. În plus va remodela aproximativ 30 de restaurante. Compania se confruntă însă cu o acută penurie de forță de muncă motiv pentru care va continua să angajeze în special din SriLanka, țară de unde vin 150 de angajați ai lanțului.
Alina Stanciu - mie, 12 apr. 2023, 12:47
KFC a ajuns la 100 de restaurante. Ce se întâmplă acum în bucătăria digitalizată a liderului pieței preparatelor din pui din România. Vor ajunge la 200 de angajați srilankezi

Sphera Franchise Group  a deschis în ultimii cinci ani, în medie, șapte restaurante KFC pe an și a trecut astfel de borna de 100 de unități la nivel național. Pentru anul acesta, compania are în plan deschiderea a opt restaurante KFC și două Taco Bell, pentru care va investi în jur de 6,8 milioane de euro. În plus, compania continuă procesul de remodelare a restaurantelor KFC mai vechi, având bugetați 3,8 milioane de euro pentru modernizarea a 30 de unități.

„KFC a deschis deja mai mult de 100 de restaurante dar au fost și unele relocări, din foodcourturile unor centre comerciale, spre exemplu. Pentru următorii ani încă nu avem un plan stabilit. Încă negociem un plan de dezvoltare, dar clar vom dezvolta ținând cont de factorii economici și de locațiile disponibile”, a declarat Marian Gogu, Director General, KFC România. Potrivit acestuia, compania se gândește să investească inclusiv în energia solară prin montarea unor panouri fotovoltaice pe restaurantele sale.

În 2022, KFC a vândut în valoare de 950 de milioane de lei, cu 29% mai mult față de anul anterior ( 21,8% în termeni comparabili), profitul a fost de aproximativ 66,8 milioane de lei, cu 44% peste nivelul raportat în 2021, iar EBITDA de 100 de milioane de lei.

„Uitându-ne la 2023, tranzacțiile sunt crescute, inclusiv like for like”, mai transmit reprezentanții companiei.

În cei 26 de ani de activitate, au fost vândute în medie, 120 de bucăți de Hot Wings pe minut, celebrele aripioare fiind unul dintre cele mai apreciate produse din meniu. Un alt produs care se bucură de mare popularitate, și care a fost special creat pentru piața locală, este sosul Glenn, clienții achiziționând, în medie, circa 20 milioane de bucăți pe an în ultimii 5 ani.

Din cele 100 de restaurante KFC, 26 sunt de tip Drive Thru (dintre care unul în cadrul unei benzinării), 13 stradale, 59 în food court-uri și trei în benzinării. În ceea ce privește formatele de restaurante, în prezent, Drive-Thru este cel mai popular în rândul clienților, din motive de proximitate și accesibilitate, astfel că strategia de expansiune se va concentra, în perioada următoare, pe acest tip de format.

„Acum funcționează foarte bine drive-thru-urile pentru că sunt multi-channel. La fel, drive-thru este foarte bun pentru imaginea brand-ului.  Dar este un restaurant care are o investiție mare. Benzinăriile ( Rompetrol în care s-au deschis două KFC n.red) sunt în teste. Trebuie să așteptăm, să vedem exact. Din ce ne-au spus partenerii noștri de la Rompetrol, trebuie să treacă un an sau chiar doi pentru a vedea ce se întâmplă”

„Dacă nu te digitalizezi, dispari de pe piață”

Chiar dacă rețetele după care se gătesc produsele KFC sunt aceleași ca în anii 30 când a apărut brandul în America, restaurantele din România au suferit în ultimii ani, mai ales începând cu 2020 de la izbucnirea pandemiei, un amplu proces de transformare digitală. Digitalizarea ajută compania să respecte constant parametrii de calitate, să reducă necesarul de forță de muncă și, pe viitor, să reducă din costuri.

„Dacă nu te digitalizezi dispari de pe piață. Penuria forței de muncă este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm atât noi, cât și restul industriei. În plus, nu mai este așa eficient să folosești așa mulți oameni”, mai spune Marian Gogu potrivit căruia, una dintre metodele prin care compania a reușit să degreveze zona de preluare a comenzilor a fost să monteze kiosk-uri în restaurante, în momentul de față existând acest sistem de comandă în 70 de restaurate KFC.

„Pandemia ne-a grăbit, am investit în tehnologizare, în digitalizare. Acum am ajuns să avem o interfață, o zona de preluare a comenzii, super digitalizată. Se pot prelua comenzi din aplicație, pe sistemul click and collect și chiar se poate comanda pe telefon”, mai spune managerul.

Ce se întâmplă în spatele caselor de marcat. Cu cât au crescut prețurile la KFC

În urma investițiilor „substanțiale” după cum spune managerul bucătăriile KFC sunt integrate digital. Spre exemplu, mașinile de gătit fac prognoze de gătire. Ele memorează ultimele 8 săptămâni și, în funcție de prognoză,  gătesc atât cât trebuie. „Există un sistem de management al producției  legat de  mașinile de gătit și de case. În funcție de cum se vând produsele, ele se descarcă din gestiune”, mai explică Gogu.

Digitalizarea a mai presupus includerea de kiosk-uri digitale pentru plasarea comenzilor, meniuri digitale, ecrane pentru informarea clienților despre statusul comenzilor și un sistem de monitorizare a bucătăriei.

Pe lângă aceasta, platforma DSR (Digital Success Routines) permite stocarea datelor de verificare a tuturor standardelor de calitate și siguranței alimentare.

În ceea ce privește ingredientele, puiul de la KFC este cumpărat în proporție mare din România, de la furnizori locali, mai spune managementul companiei care a majorat anul trecut la nivel cu iflația. „Am ajustat ținând cont de inflație și de faptul că cei care cumpără  au și ei la fel de mari probleme și sunt afectați de inflație. De exemplu, costul produselor din pui, materia prima, s-a scumpit cu  30%, prețul uleiului a crescut 41%, iar prețul ( din restaurant n.red) aripioarelor a crescut cu 16,7%, care este aliniat cu inflația”, mai spune directorul KFC care spune că și acum situația este imprevizibilă.

„Toată grija noastră este legată de clienți. Încercăm să ajustăm costurile fără a afecta calitatea, dar, în același timp, trebuie să dăm atenție și marjelor de profit”.

Forța de muncă, una dintre cele mai mari problemă. KFC lucrează cu 150 de srilankezi

În momentul de față, cele mai mari preocupări ale KFC sunt legate de costurile cu materia primă, cu utilitățile, energie, gazul, apă. În al doilea rând este forța de muncă. „Este penurie de forță de muncă și nu est doar problema noastră. Este o problemă a întregul mediu de afaceri.

În momentul de față, la KFC lucrează peste 3.700 de angajați la nivel național, unii dintre ei fiind în companie de la lansarea brandului pe piața locală. KFC este o companie în care diversitatea este încurajată, integrând peste 20 de naționalități diferite (Africa de Sud, Sri Lanka, Republica Dominicana, Venezuela etc).

KFC a început să angajeze din Sri Lanka începând cu 2020, iar acum sunt 150 de angajați din această țară, în condițiile în care aproximativ 50 au plecat deja.

„Vom continua să aducem. Vor fi încă 50 anul acesta, probabil, pentru că de multe ori contează și dacă găsim”, a explicat Gogu.

Sphera Franchise Group este cel mai mare grup din industria de food service din România, deținând companiile care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery şi Taco Bell în România și KFC în Chişinău, Republica Moldova, și în anumite zone din Italia. Grupul deține peste 175 de restaurante pe cele trei piețe și are aproape 5.000 de angajați. Sphera Franchise Group este listată pe Bursa de Valori București din 2017, sub simbolul SFG, fiind singura companie din HoReCa inclusă în indicele principal BET, precum și în FTSE Global Microcap.

 

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...