Se bat cu multinaţionalele. Cine sunt românii cu magazine de peste 100 de milioane

În ciuda expansiunii agresive a multinaţionalelor, retailerii locali se încăpăţânează să facă afaceri de zeci de milioane de euro şi să-şi extindă, încet dar sigur, lanţurile de magazine. ECONOMICA.NET a identificat mai multe firme locale cu afaceri de peste 100 de milioane de lei.
Alina Stanciu - Dum, 09 mart. 2014, 22:50
Se bat cu multinaţionalele. Cine sunt românii cu magazine de peste 100 de milioane

Chiar dacă multinaţionalele fac legea pe piaţa de retail, având cele mai mari cifre de afaceri pe acest sector, în anumite zone, comercianţii locali reuşesc încă să aibă business-uri în creştere şi să se extindă. Majoritatea au însă, pe lângă lanţurile de magazine, business-uri conexe care îi ajută în afacerea de bază. Totodată, un punct comun pentru mare parte dintre aceşti antreprenori români se referă la faptul că nu operează pe piaţa bucureşteană. ECONOMICA.NET a identificat, pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, retailerii români cu afaceri de peste 100 de milioane de lei.

Business-ul lui Nicolae Sarcină, în top

Din datele furnizate ECONOMICA.NET de către ONRC, retailerul local cu cea mai mare cifră de afaceri este Succes Nic Com, deţinută de omul de afaceri gorjean Nicolae Sarcină. Compania a raportat afaceri de 341,4 milioane de lei, dar nu exclusiv din retail, Sarcină având pe aceeaşi firmă mai multe activităţi (benzinării, construcţii, HORECA, ferme, carmangerii etc). Referitor la activitatea de retail, compania operează în momentul de faţă în jur de 200 de magazine în judeţele Argeş, Cluj, Constanţa, Dolj,Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Vâlcea, Ilfov, Bucureşti dintre care 95 de supermarketuri şi două hipermarketuri la Piteşti Şi Craiova pe care le-a rebranduit din Pic, în urma preluării spaţiilor comerciale de la firma falimentară a fraţilor Cornel şi Ilie Penescu. „Pe segmentul de retail vom continua expansiunea în oraşele mari”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alina Maria Covrig, directorul general adjunct al Succes Nic Com.

Citeşte şi:

Bătaia de la raft: Unde se mai luptă magazinul românului cu hipermarketul

Afaceri de 50 de milioane de euro în secuime

Urmează Elan Trio SRL din Harghita, companie ce operează lanţul de magazine Merkur din regiune. Deţinută de familia Boros, compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 50 de milioane de euro (191,3 milioane de lei în 2012) din activitatea de retail angros şi vânzarea cu amănuntul. Retailerul operează 15 magazine în judeţele Harghita, Mureş şi Covasna, dintre care 3 spermarketuri cu suprafeţe de până la 1.000 de mp şi trei magazine en-gros în Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe. Pentru anul acesta, retailerul are în plan inaugurarea a altor două-trei magazine în Ţinutul Secuiesc.”Ne dorim o extindere moderată. Noi încercăm continuu să asigurăm mulțumirea consumatorilor și răspundem cu plăcere la chemarea lor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Csongor Komsa, directorul de marketing al companiei care operează şi magazine mai mici de 200 de mp.

Cum au reuşit

Magazinele Merkur comercializează între 20.000 şi 40.000 de produse, dintre care în jur de 60% sunt articole care nu există în magazinele marilor lanţuri de hipermarketuri care operează în zonă (Lidl, kaufland etc). De altfel, retailerul comercializează şi sub brandurile proprii Gobe şi Elan produse specifice gastronomiei ungureşti. „Avem două mărci proprii care sunt realizate de către producătorii locali din această zonă. Sunt în special brânzeturi, lapte, mezeluri”, susţine managerul companiei potrivit căruia succesul Merkur se datorează atât „preţurilor bune” cât şi faptului că au produse dedicate atât românilor cât și comunităţii maghiară.  „Şi aici concurenţa este foarte mare din partea lanţurilor internaţionale. Dar avem preţuri bune plătind la timp şi comandând volume mari. De asemenea, pentru comunitatea maghiară este mai ușor pentru că etichetele și reclamele sunt bilingve. Clienţii noştri ,fie că vorbesc română fie maghiară, se descurcă mai bine în magazinele noastre pentru că etichetele produselor sunt bilingve. De asemenea, ne axăm pe produse importate din Ungaria şi încercăm să aducem pe rafturile magazinelor noastre cât mai multe produse care nu se află în celelate lanţuri”, mai spune Csongor Komsa, care crede că retailerii locali pot rezista mai bine dacă se asociază.

Annabella, primul retailer local cu livrare la domiciliu

Din zona Vâlcea vine al treilea retailer local cu afaceri de peste 100 de milioane de lei. Este vorba despre Annabella SRL, un business de 184,7 milioane de lei deţinut de Soţii Dorina şi Dan Mutu, proprietarii fabricii de conserve de legume şi fructe Râureni şi ai lanţului de magazine Annabella. Retailerul operează în momentul de faţă 46 de supermarketuri cu suprafeţe cuprinse între 250 şi 300 de metri pătraţi, dar şi trei magazine de produse proaspete Fresh. De asemenea, de numele Annabella se leagă şi primul serviciu de livrare la domiciliu oferit de un lanţ de magazine alimentare din România. „Marii retaileri sunt prezenţi şi pe piaţa judeţului Vâlcea. Dar principalul nostru punct forte considerăm că este reprezentat de relaţia solidă pe care am construit-o cu clienţii noştri. Noi ne străduim în permanenţă să le oferim acestora cele mai bune preţuri şi servicii de pe piaţă, iar răspunsul nu se lasă aşteptat” declarau pentru ECONOMICA.NET oficialii Annabella.

Citeşte şi 

Ce nu au făcut marii retaileri din Romania, dar a reuşit o familie de olteni

Afaceri peste 100 de milioane de lei a raportat şi Zanfir SNC din Focşani, companie deţinută de familia Zanfir şi care operează 7 supermarketuri, un centru en-gros şi un punct de tranşare a cărnii. Compania a pornit în 1991 cu afaceri în comerţul cu ridicata a cărnii şi mezelurilor, iar în 2002 a deschis primul supermarket. De asemenea, în 2008 firma a deschis  un Food Shop& Bistro, cu o capacitate de 120 de locuri şi o producţie de 3000 de porţii pe zi. Retailerul comercializează trei mărci proprii, o parte dintre produsele alimentare vândute sub aceste branduri fiind realizate de o companie ce aparţine Zanfir SNC şi care s-a desprins din secţia de tranşare carne de pasăre, vită și porc Zanfir.

Menţionăm că articolul a fost realizat pe baza unor clasamente realizate de ONRC luând în calcul cifrelor de afaceri aferente anului 2012, ultimele disponibile.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...