Laptele, după scandalul aflatoxinei. Procesatorii ar scădea preţul, lăptarii spun că nu mai pot

Preţul la raft al produselor lactate ar putea scădea în perioada următoare, urmare a consumului tot mai redus şi a faptului că procesatorii nu vor mai furniza către programul naţional "Cornul şi laptele"
Alina Stanciu - mie, 05 iun. 2013, 21:04
Laptele, după scandalul aflatoxinei. Procesatorii ar scădea preţul, lăptarii spun că nu mai pot

Puterea de cumpărare a românului i-ar putea determina pe procesatori sa mai reducă din preţ, mai ales că pe perioada verii, în mod tradiţional, consumul pe acest segment scade. Mai mult, marile companii nu vor mai avea câştiguri nici de pe urma programului guvernamental „Cornul şi laptele”, anul şcolar urmând să se încheie la mijlocul acestei luni. ” Pe piaţa fiscalizată se văd creşteri foarte mici , sau deloc (ale consumului de lactate-n.red). Vara consumul scade la produsele lactate. Poate fi o creştere pe gama „iaurturi de băut” sau sana, „drink”-uri în general, dar dacă ţinem cont că se încheie şcoala şi implicit Programul „Cornul şi laptele” , putem să ne aşteptăm la reduceri de preţ în continuare (pană în septembrie-octombrie)”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dorin Cojocaru, director general Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL). Acesta estimează o scădere a consumului de 4-5% comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut, cauza principală fiind puterea de cumpărare.

Scade piaţa

Cojocaru susţine că până acum, având în vedere costurile pentru utilităţi, ambalaje şi combustibil, care au rămas mari, nu au existat ieftiniri la raft. „Dacă au fost cazuri în care au scăzut preţurile, au făcut acest lucru pentru a impulsiona vânzările. Puterea de cumpărare este încă scăzută în rândul populaţiei, iar semnele nu arată creşteri în viitorul apropiat”, a mai declarat oficialul APRIL. 

Mai mult, la declinul pieţei lactatelor a contribuit semnificativ şi scandalul laptelui cu aflatoxină din luna martie a acestui an. „Episodul „Aflatoxină” a durat până la Paşte, dar volumele nu şi-au revenit comparativ cu 2010.Criza generală se prelungeşte, cred, până în 2014, iar dupa aceea, în 2015 piaţa va intra în transformări majore”, ne-a mai declarat Cojocaru.

Premieră pe piaţa lactatelor

Dincolo de ce se vede la raft, luna trecută s-a produs o premieră pe piaţa lactatelor din România: preţul laptelui la poarta fermei a scăzut nesemnificativ comparativ cu luna anterioară. Aceasta în contextul în care luna mai marchează trecerea de la furajarea vitelor de pe stoc la cea verde, ceea ce implică o reducere a preţului la lapte- materie primă cu procente ce au variat în anii anteriori la 8-10%.  „Este pentru prima dată în istorie când preţul laptelui la fermier şi preţul laptelui  „spot” (preţul pe piaţa liberă a laptelui care reglementează piaţa contractată n.red) nu a scăzut în luna mai mai mult de 5-6% la fermele comerciale autorizate sanitar veterinar”, a mai declarat directorul APRIL.

De ce nu scade preţul la poarta fermei

Trendul se explică în primul rând prin schimbările apărute pe piaţa internaţională.

„Întotdeauna după ieşirea animalelor la masa verde creşte cantitatea de lapte, iar procesatorii profită de acest lucru şi scad preţurile (cu care cumpără lapte materie primă de la ferme n.red). De data aceasta, cu excepţia unui procesator, procesatorii nu au mai scăzut preţurile. De asemenea, pe piaţa spot preţurile s-au păstrat la acelaşi nivel sau chiar au fost în uşoară creştere. Aceasta pentru că s-a redus producţia din Australia şi Noua Zeelandă. În plus, cererea de lapte de pe piaţa asiatică a crescut foarte mult. Au ajuns la creşteri anuale de 8-8,5%. De foarte mulţi ani nu am mai văzut o asemenea plafonare de preţ”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

„Oricum noi avem cele mai mici preţuri la lapte (cel de la poarta fermei n.red) din UE”, mai spune acesta, convins fiind că la consumator preţul nu va scădea. „Procesatorii îşi păstrează marjele de profit, indiferent cât de mult cresc preţurile la energie, combustibil etc. Singurul lovit de creşterea imputurilor este fermierul, pentru că nici preţul la raft nu poate creşte. Deja au rămas prea puţini fermieri. Avem sub un milion de bovine la nivel naţional”, ne-a mai explicat Frânc. 

Un litru de lapte se vinde la poarta fermei cu mai puţin de un leu la punctele de colectare şi cu până la 1,5 lei la producătorii mari. Preţul diferă în funcţie de cantităţile contractate şi de calitatea acestuia. 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...