Laufer: Start-Up Nation continuă şi în 2018. Firmele care nu au primit finanţare în 2017 ar putea participa anul viitor

Programul Start-Up Nation va continua şi în 2018, iar firmele înfiinţate anul acesta şi care nu au primit finanţare ar putea să se înscrie şi anul viitor, a declarat, miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, cu ocazia lansării cărţii sale intitulate 'România Start-Up Nation. Noua generaţie de antreprenori'.
Economica.net - mie, 29 nov. 2017, 10:58
Laufer: Start-Up Nation continuă şi în 2018. Firmele care nu au primit finanţare în 2017 ar putea participa anul viitor

‘Va continua şi în 2018 acest program, cu siguranţă. Este unul dintre cele mai importante programe pentru mediul de afaceri şi pentru tineri pe care l-a avut orice guvern din Uniunea Europeană în ultimii ani’, a spus ministrul.

El a adăugat că, deşi legislaţia privind acest program prevede ca firma să aibă cel mult un an de la înfiinţare, doreşte să modifice această prevedere pentru ca toţi cei care au înfiinţat o firmă în acest an şi nu le-a fost aprobată finanţarea să se poată înscrie şi anul viitor.

Despre cartea lansată miercuri, Laufer a precizat: ‘Am considerat că este necesar ca toată experienţa acumulată anul acesta cu programul, cu sute de întrebări şi proceduri, să fie toate puse pe hârtie. Ca să putem înţelege mai bine ce înseamnă acest program şi care este amploarea lui pentru dezvoltarea ecosistemului din România, iar celor care vor dori pe viitor să aplice le va fi mult mai uşor cu ajutorul acestei cărţi. Am trecut în ea şi 50 de idei din planurile de afaceri care nouă ni s-au părut cele mai interesante, din toate regiunile ţării, ca să înţeleagă şi cei care aplică, cam care sunt domeniile în care s-a aplicat în afară de IT şi producţie’.

Întrebat dacă este mulţumit de evoluţia programului, el a răspuns: ‘Foarte mulţumit! Am terminat acum două săptămâni semnarea tuturor contractelor de finanţare, am contractat 100% fonduri europene, am contractat 100% fondurile de la bugetul de stat, a fost un volum de 10 ori mai mare decât ne-am permis noi, ca instituţie, să-l ducem, dar l-am dus, cu weekend-uri şi ore suplimentare, cu oameni care au stat voluntar peste program, a fost un hei-rup’.

El a mai spus că foarte mulţi aplicanţi au primit deja credite-punte în acest moment, iar de săptămâna trecută au început să ajungă la minister cererile de rambursare şi cele de plată.

‘Deci suntem în plin proces de implementare, cu plăţi cu tot’, a adăugat Laufer.

În luna iulie, Laufer declara că au fost depuse 19.026 planuri validate ca fiind bune, din care 8.600 intră la finanţare.

‘Finanţarea totală cerută este de 3,7 miliarde de lei, însă valoarea pe care o avem noi alocată pentru acest an este de 1,7 miliarde de lei, ceea ce ar însemna că există o cerere suplimentară de 2 miliarde de lei pentru finanţare. Eu cred că trebuie să ne gândim şi la soluţii alternative de finanţare a acestor companii. Apreciez foarte multe efortul depus de antreprenori şi de cei care şi-au făcut curajul să se înscrie în programul Start-Up Nation, s-au dus şi au creat un plan de afaceri, au creat o viziune, au depus un efort pe care eu îl apreciez foarte mult şi fără de care programul nu s-ar fi bucurat de un asemenea succes’, a spus Laufer, la acea dată.

El a explicat că cele 19.000 de firme nou înfiinţate care s-au înscris în program vizează crearea a 45.000 de locuri de muncă doar în 2017, din care peste 35.000 de joburi pentru tineri absolvenţi de după 2012, şomeri şi persoane defavorizate.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a dispus transparentizarea tuturor contractelor încheiate de ALPAB
Primăria Capitalei a dispus transparentizarea tuturor contractelor încheiate de ALPAB
Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, anunţă că a dispus transparentizarea tuturor contractelor încheiate de Administrația Lacuri, Pacuri și Agrement (ALPAB), instituție aflată în......
Washingtonul și Ottawa susțin intrarea Ucrainei în NATO, dar nu printr-o procedură accelerată
Washingtonul și Ottawa susțin intrarea Ucrainei în NATO, dar nu printr-o procedură accelerată
Statele Unite şi Canada s-au declarat vineri favorabile unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, fără însă a sprijini ...
Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ (Ungaria) şi Eustream (Slovacia) propun un proiect de pentru transportul gazelor naturale prin reţelele integrate
Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ (Ungaria) şi Eustream (Slovacia) propun un proiect de pentru transportul gazelor naturale ...
Operatorii de transport gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia propun o iniţiativă pentru transportul ...
Directorul general al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a fost reținut de o patrulă rusă
Directorul general al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a fost reținut de o patrulă rusă
Ihor Muraşov, directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruşi, a fost reţinut de o patrulă ...