Laura Corina Georgescu, validată de Parlament pentru preşedinţia CNA

 Laura Corina Georgescu a fost validată, marţi, de plenul reunit al Parlamentului, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), ea primind 382 de voturi favorabile şi 48 împotrivă.
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 14:22
Laura Corina Georgescu, validată de Parlament pentru preşedinţia CNA

Votul parlamentarilor pentru preşedinţia CNA a fost secret, cu buletine.

Laura Georgescu a devenit astfel prima femeie numită preşedinte al CNA.

Pe 28 decembrie 2012, într-o şedinţă CNA care nu a avut un regim public şi în care voturile membrilor au fost secrete, Laura Georgescu (susţinută de Guvern – PSD) a fost aleasă preşedinte al CNA. Ea a fost singurul membru al CNA care a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului. Laura Georgescu a fost aleasă preşedinte al CNA cu nouă voturi „pentru” şi unul „împotrivă”.

Întrebată într-o conferinţă, ulterioară desemnării sale ca preşedinte al Consiliului, cine a propus-o şi de ce şi-a dorit această funcţie, Laura Georgescu a răspuns: „Zece ani de zile am fost jurnalist şi producător TV. După zece ani, din raţionamente absolut umane, dorinţa de a avea copii, am trecut în administraţia publică centrală. De zece ani, lucrez în Guvernul României. Am fost propunerea acestei instituţii fiindcă de zece ani mă cunoşteau”.

Ea a mai spus că şi-a dorit să vină în CNA pentru a fi alături de ceilalţi membri ai Consiliului. „De ce mi-am dorit să vin? Există o perioadă în viaţa oricărui om în care, deşi toate judecăţile spun nu, el spune da. Şi sunt vie, mulţumesc lui Dumnezeu, încât să spun da, încerc, da, putem. Cred că am venit în primul rând din respect pentru Cristina Trepcea şi Narcisa Iorga, două femei pe care a trebuit să le cunosc întâi din presă. Cred că am venit pentru Răsvan Popescu, pentru Mihai Mălaimare (care ulterior şi-a dat demisia din funcţia de membru al CNA, n.r.), pentru Christian Mititelu, pentru Valentin Jucan, pentru Lorand Turos, să pun umărul să ne facem treaba şi cred că am venit pentru toţi colegii mei, care, astăzi, sunt puncte cheie în toate televiziunile şi sunt mândră de acest lucru şi am venit pentru toţi românii, cu care mă solidarizez, în secunda în care mă uit la televizor”, a spus Laura Georgescu.

Pe de altă parte, în şedinţa de marţi a CNA, Laura Georgescu i-a mulţumit vicepreşedintelui Consiliului, Viorel Vasile Buda, pentru faptul că a asigurat conducerea CNA, până când ea a fost validată de Parlament. „Vă mulţumesc şi dumneavoastră distinşi membri ai Consiliului, pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o”, a mai spus Laura Georgescu, noul preşedinte al CNA.

Consiliul Naţional al Audiovizualului are, în prezent, următoarea componenţă: Laura Corina Georgescu (preşedinte), Viorel Vasile Buda (vicepreşedinte), Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Lorand Turos, Maria Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu şi Valentin-Alexandru Jucan.

Structura CNA s-a modificat pe 20 decembrie 2012, când Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Duţu, Mircea Deacă şi-au încheiat mandatele. Doar Răsvan Popescu şi Lorand Turos au rămas în componenţa noului Consiliu, cărora li s-au alăturat Vasile Buda, Monica Gubernat, Florin Gabrea şi Laura Georgescu.

Pe 30 octombrie 2012, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor i-a votat pe Viorel Vasile Buda (susţinut de PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Preşedinţie) şi Laura Corina Georgescu (Guvern – PSD) în calitate de membri titulari ai CNA. Aceştia vor avea un mandat cu o durată de şase ani.

În afară de cei şase membri ai CNA nou numiţi, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea şi Mititelu au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Christian Mititelu a fost propus de Guvern Tăriceanu, iar Cristina Trepcea – de Camera Deputaţilor (grupul PSD).

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupul parlamentar PDL din Senat, iar mandatul său va expira în 2018.

Joi, Valentin-Alexandru Jucan a declarat, în pauza şedinţei Consiliului, că se gândeşte foarte serios să îşi dea demisia, pentru că este nemulţumit de faptul că unii dintre membrii CNA votează ceva, după care îşi retrag votul.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.

Potrivit Legii audiovizualului, membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat. Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la vot sâmbătă, "nu va putea să schimbe nimic" în ceea ce priveşte......
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...