Lazea: BNR, pe lista ţapilor ispăşitori căutaţi de către cei care au probleme cu creditele

Economica.net
26 04. 2017
lazea_47506500

‘Aşa cum spunea domnul guvernator, omul se bucură când ia creditul şi după aceea, o viaţă întreagă suferă, mai ales atunci când a luat creditul în altă monedă, altă valută decât cea în care primeşte salariul, şi/sau atunci când a luat creditul pe termen lung sau cu dobândă variabilă. În momentul acela începe să caute ţapi ispăşitori. Oricine este de vină, dar nu el, nu respectivul, cel care a făcut acest credit. Pe lista ţapilor ispăşitori, foarte sus, aproape de vârful acestei liste întotdeauna este banca centrală. Banca centrală căreia i se reproşează de regulă cel puţin trei lucruri, dacă nu şi mai multe. Un prim lucru care i se reproşează ar fi că nu se implică suficient în educaţia financiară a publicului’ a afirmat Valentin Lazea.

Un alt lucru care i se impută băncii centrale ar fi, potrivit economistului său şef, că nu explică în mod clar şi pe înţelesul tuturor toate riscurile, toate teoriile economice şi ce înseamnă economie de piaţă. Iar al treilea reproş la adresa BNR este că instituţia nu a făcut aceasta în perioada de criză.

Potrivit lui Lazea, toate aceste critici sunt nefondate pentru că nicio instituţie nu a făcut mai mult decât banca centrală pentru educaţia financiară a populaţiei.

Cu privire la al doilea reproş, Lazea a dat ca exemplu o experienţă personală de la un curs cu magistraţi ţinut în urmă cu două săptămâni. Magistraţii au apreciat informaţiile primite la curs, dar criticii BNR au găsit prilej de critică, susţinând că a prezentat trunchiat anumite teorii sau curente economice. Acesta a arătat, însă, că în cadrul unui seminar de câteva ore nu poţi face un compendiu din toată ştiinţa economică şi că seminariile sunt făcute pentru a deschide apetitul sau gustul pentru economie.

În ceea ce priveşte al treilea reproş, cu privire la educaţie financiară în vreme de criză, Lazea a declarat că BNR a lansat avertismente, dar că acestea nu erau auzite.

‘A făcut-o, şi încă cu vârf şi îndesat, numai că nu se auzea pentru că muzica cânta tare, toată lumea era la sărbătoare şi cei care veneau să tragă semnalul de alarmă erau percepuţi ca nişte pesimişti, nişte destabilizatori, nişte defetişti şi aşa mai departe’, a afirmat Valentin Lazea.