1EUR = 4.8703 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Legea RCA intră în comisiile Senatului. Ultimele amendamente solicită aplicarea punctului traumatic și la malpraxis

De săptămâna aceasta proiectul legii RCA va intra în malaxorul comisiilor de specialitate ale Senatului. Ultimele amendamente la lege încearcă să diferențieze felul în care se stabilesc daunele morale, vătămările corporale, în baza unei valori a punctului traumatic stabilit de legiuitor. Nu se știe încă dacă va fi vorba de un soi de constat amiabil al vătămărilor corporale și nici dacă acest reper al durerii se va aplica sau nu și în cazul asigurărilor de malpraxis sau al altor tipuri de accidente, nu doar celor auto.

Întoarsă din Senat la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), legea asigurărilor obligatorii a fost retransmisă și din nou supusă dezbaterilor segmentelor de piață afectate de aceste reglementări legislative.

După noi dezbateri, principalii jucători din piața RCA încearcă acum să diferențieze clar faptul că stabilirea unui punct traumatic nu înseamnă o cuantificare a durerii. Mai exact, propunerea asigurătorilor de a se stabili valoarea unui punct traumatic la două salarii minime pe economie nu urmărește altceva decât să ofere un grad de predictibilitate pentru valoarea daunelor morale și o plafonare a acestora la maximum 200 de puncte care să valoreze 500.000 de lei, în propunerea actuală.

Partea proastă este că dorința lor merge către posibilitatea ca acest tabel al punctelor traumatice să se aplice și altor asigurări de acest gen, celor din construcții, arhitectură sau medicină pentru cazurile în care apar accidente cu vătămări corporale și să se încheie un fel de constat amiabil pentru toate categoriile de accidente cu vătămări corporale.

Teoretic, la aceste vătămări corporale, ar trebui să se adauge daunele morale și pierderile financiare (dacă accidentatul era scriitor, de exemplu, pierderea mâinii înseamnă mai mult decât în cazul celorlalți accidentați). Pierderile financiare, spitalizarea, tratamentele ar fi plătite tot de asigurători. Invaliditatea permanentă se soldează cu plata unei rente lunare pe viață pentru accidentat.

Cum asociațiile prezente la discuții nu prea au fost de acord cu aceste propuneri, s-a lansat și varianta ca punctul traumatic să fie ridicat la două salarii medii pe economie, adică 1.850 de lei ori doi în loc de 1.250 de lei ori doi.

De asemenea, forma proiectului legislativ permite legiuitorului să stabilească el valoarea punctului traumatic și să hotărască momentul în care acesta trebuie actualizat. Asigurătorii susțin că dauna morală este una nepatrimonială, care nu poate fi cuantificată, dar cerințele lor se referă la stabilirea unor repere care să aibă la bază acel studiu realizat de Institutul Național de Medicină Legală, așa cum se întâmplă în multe țări ale Uniunii Europene, în principal în Germania.

Și totuși, legislația europeană, inclusiv proiectul trimis de ASF parlamentului, cuprinde o valoare maximală de un milion de euro pentru vătămări corporale și de 5 milioane de euro pentru daune morale. Cuantumul acestora este stabilit în instanță.

Ultimele amendamente pe care asociațiile profesionale ar trebui să le trimită parlamentului nu au fost gata până la închiderea ediției. Ceea ce este sigur este că legea își va începe cursul normal în comisiile Senatului în această săptămână.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO