Lecţie pentru statul român: tinerii care atrag investitori. Au pus „reflectoarele” pe Transilvania cu doar 150 de euro

"We have a plan" sau pe româneşte "avem un plan". Asta spune un website creat de doi tineri din Cluj-Napoca, care au ştiut că Brexitul este momentul potrivit pentru promovare, şi care au văzut dincolo de declaraţiile oficialilor referitoare la ieşirea Marii Britanii din Europa.   
Andrada Ghira - joi, 30 iun. 2016, 21:03
Lecţie pentru statul român: tinerii care atrag investitori. Au pus

Campania We have a plan se adresează britanicior supăraţi că ţara lor va părăsi Uniunea Europeană. Şi, în loc să se uite spre un refugiu în ţările vecine, britanicii sunt invitaţi în Transilvania.

Punctele forte? Avem cea mai bună viteză la internet din întreaga Uniune. Şi cel mai mare număr de specialişti IT. Şi unele dintre cele mai bune festivaluri din Europa. Nu ne lipsesc nici parcurile naturale sau mâncarea delicioasă. Iar numărul de vampiri este mic. Aşa le este prezentată străinilor Transilvania. 

„Până în acest moment, avem sute de emailuri primite cu cereri pentru mutare şi înfiinţare de business-uri noi în zona Cluj, Transilvania. Primim e-mailuri noi la fiecare 5-10 minute, numărul cererilor creşte de la oră la oră”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Adrian Docea, 35 ani, co-fondatorul Heraldist & Wondermarks, specializată în publicitate şi marketing, şi cea prin care a fost realizată campania We have a plan.

Interesant e că nu doar britanicii adresează întrebări prin email, ci şi americanii, canadienii, ucrainienii sau indienii. Peste 50.000 de accesări în doar patru zile. 

„O mare parte dintre persoanele care ne-au contactat sunt interesate de a aduce un business sau de a începe un business nou aici. Unii sunt interesaţi de relocare cu familia, alţii vor să caute un job în domenii tehnice şi nu numai”, mai spune Docea. 

Cât a costat totul? Site-ul a fost conceput de Adrian si Elena Hurjui într-un weekend, prin intermediul Heraldist & Wondermarks, cu 150 de euro investiţi din fonduri proprii în Facebook Ads. 

Totul a plecat de la Brexit 

„Campania We have a plan a pornit de la observarea unei tensiuni în comunitatea de business londoneză: mulţi manageri de companii ar prefera să rămână în UE şi se gândesc la relocare. Primele opţiuni sunt, în mod evident, ţările vecine. Cred că extrem de puţini dintre ei ar fi luat în considerare jumătatea estică a UE pentru o eventuală relocare.

Pe de cealaltă parte, Clujul este un oraş cu resurse foarte bune pentru startupuri şi companii care să construiască produse IT, însă care are nevoie de oameni cu experienţă antreprenorială. We have a plan nu face decât să aducă cererea şi oferta laolaltă, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Adrian Docea. 

Campania funcţionează pe platforma Transylvania Beyond, care a apărut anul trecut şi prin care s-a dorit, în lipsa unei iniţiative similare din zona publică, să creeze pentru prima dată un brand al Transilvaniei, construit prin iniţiativa privată.

„Am şi înregistrat Transylvania – The Land Beyond The Forest ca marcă pentru a avea un punct de pornire. Prin campania We have a plan nu facem decât să reactivăm proiectul de brand regional. Ţările din vestul Europei investesc multe resurse în construirea de branduri regionale şi locale pentru a atrage turişti, investitori, studenţi, locuitori. E timpul ca şi Romania să-şi valorifice brandurile regionale”, mai spune Docea. 

Este We have a plan un proiect de promovarea a Clujului, Transilvaniei, României? „Absolut”, ne răspunde Adrian. „Am creat Transylvania Beyond pentru ca ne-am dat seama că Transilvania există de o mie de ani şi că niciodată nu a avut un brand turistic, o campanie de promovare sau măcar o strategie de marketing, iar Campania “We have a plan” este parte integrată a acestui concept”, mai spune tânărul. 

Ce se întâmplă mai departe

Sutele de emailuri trebuie să primească şi răspuns. Heraldist & Wondermarks s-a transformat, poate fără să vrea, într-un oficiu de informaţii publice. 

„Momentan construim o bază de date şi îi asistăm pe cei care ne scriu în funcţie de cerinţele şi necesităţile lor. În baza de date includem organizaţiile care pot oferi sprijin pentru britanicii care doresc să se mute în Cluj, precum şi consultanţă pentru partea de business”, ne-a mai povestit Adrian Docea. 

Poate că va trece ceva timp până vom vedea primul britanic stabilit la Cluj datorită campaniei, însă Planul celor doi tineri a ajuns în mass media internaţională, şi odată cu el şi Transilvania şi România. Şi poate că este cea mai frumoasă campanie de promovare de până acum, dincolo de imnul turistic The Land of Choice sau plagiata frunză din logo-ul turistic. 

„Cât despre ce urmează, dacă sunt companii interesate să susţină campania noastră şi vor vrea să ajute cu bugete de promovare această acţiune, vom dezvolta şi alte materiale de comunicare. Dacă vom avea susţinere, vom putea suporta costurile de producţie a unui spot video, pentru că pentru partea creativă utilizăm resursele agenţiei”, mai spune tânărul. 

Adrian Docea are 35 de ani şi este co-fondatorul agenţiei de publicitate şi marketing Heraldist & Wondermarks şi a pus la punct strategia de brand şi lansarea campaniei pentru noul stadion al echipei de fotbal Spartak Moscow. Tot agenţia a creat şi strategia de brand a oraşului Alba Iulia, sloganul, logoul, siteul, aplicaţia, harta şi broşura. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe cele 16 aeroporturi din România a crescut anul trecut, față de 2020 cu 56% și a ajuns la un număr ...
Șeful diplomației austriece vrea ca livrările de gaz rusesc să nu fie pe lista sancțiunilor care ar putea fi impuse Moscovei
Șeful diplomației austriece vrea ca livrările de gaz rusesc să nu fie pe lista sancțiunilor care ar putea fi impuse ...
Livrările de gaz rusesc nu ar trebui supuse sancţiunilor Uniunii Europene în criza privind Ucraina, consideră ministrul ...
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful STB. Metrorex anunță că se va circula normal
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful ...
Directorul general al STB, Adrian Criț, a declarat că Vasile Petrariu, liderul sindicatului majoritar de la STB, ar fi ...