Linia spre Aeroport nu va trece pe sub DN1, ci pe deasupra. Costă 90 de milioane de euro şi se va termina într-un an

Studiul de fezabilitate reactualizat pentru legătura feroviară Bucureşti – Aeroportul Otopeni va fi gata în noiembrie, a declarat marţi Lucian Şova, ministrul Transporturilor, potrivit Asociaţiei Pro Infrastructură. Dacă iniţial se vorbea de subtraversarea celui mai aglomerat drum naţional, noua soluţie identificată este cea de "estacade peste DN1", spun reprezentanţii API.
Anemona Andone - mar, 25 sept. 2018, 12:18
Linia spre Aeroport nu va trece pe sub DN1, ci pe deasupra. Costă 90 de milioane de euro şi se va termina într-un an

„S-a obţinut certificat de urbanism, se obţin şi alte avize cam într-o lună. CFR pregăteşte licitaţia pentru execuţie”, a mai spus Lucian Şova, potrivit reprezentanţilor API care au relalat ce s-a discutat în şedinţa de marţi a Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor.

Potrivit acestora, soluţia pentru realizarea legăturii este „estacade peste DN1″. Valoarea proiectului va fi de 90 milioane de euro iar lucrările de execuţie ar trebui să dureze mai puţin de un an cu un „constructor serios”.

Consultanţa va fi asigurată intern de către CFR SA, iar dacă Uniunea Europeană nu acceptă aşa, se va merge pe finanţare bugetară, au mai transmis reprezentanţii API de la şedinţa Comisiei de Transporturi.

Ministrul Transporturilor Lucian Şova şi directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Narcis Neaga au fost inivitaţi marţi la Comisia de Transporturi din Camera Deputaţilor unde au dat mai multe declaraţii.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunţat în iulie că a semnat cu Baicons Impex SRL contractul pentru reactualizarea studiului de fezabilitate necesar modernizării liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroportul Internaţional Henri Coandă (AIHCB). Acesta este în valoare de 2,5 milioane lei, cu o durată de implementare de 12 luni şi finanţare asigurată din fonduri externe nerambursabile.

Autorităţile de la Transporturi se află într-o cursă contra-cronometru pentru asigurarea unei legături cu Aeroportul Otopeni până la Campionatul European de Fotbal din 2020, atunci când Bucureștiul va găzdui patru partide de la turneul final.

Despre acest proiect se vorbeşte de mai mulţi ani, iar inclusiv la începutul lui 2016 foşti oficiali de la Transporturi spuneau că legătura feroviară va fi gata abia în 2021. La acea dată, extinderea căii ferate spre aeroportul Henri Coandă urma să fie finanţată din fonduri europene.

De asemenea, conform informaţiilor publicate anterior în presă, soluţia pentru realizarea legăturii era o linie de cale ferată directă, care să subtraverseze DN1 și care să oprească într-o gară nou-construită în parcarea Aeroportului Otopeni.

Calea ferată se opreşte în prezent la circa 800 de metri de terminalul Aeroportului Internaţional Henri Coandă, într-o haltă improvizata în câmp. 

Te-ar mai putea interesa și
Polonezii de la Pesa vor livra 17 tramvaie în Craiova
Polonezii de la Pesa vor livra 17 tramvaie în Craiova
Ministerul Dezvoltării a finalizat procedura de licitație pentru cele 17 tramvaie noi pentru Craiova, a anunțat Lia Olguța Vasilescu, edilul orașului. Potrivit acesteia, polonezii de la Pesa,......
Iohannis cere urmărirea penală a fostului ministru al Energiei, Victor Grigorescu
Iohannis cere urmărirea penală a fostului ministru al Energiei, Victor Grigorescu
Președintele a transmis ministrului Justiției cererea de urmărire penală a lui Victor Grigorescu, fost ministru al Energiei ...
Cu stângul userist în dreptul justiției: Renunțarea la identitate
Cu stângul userist în dreptul justiției: Renunțarea la identitate
Ajunși în legislativ, pe un val de simpatie în urma campaniei fără penali în politica dâmbovițeană, liderii USR-PLUS ...
Isărescu: Nu propunem o stimulare a creditării spre zona exuberanţei raţionale
Isărescu: Nu propunem o stimulare a creditării spre zona exuberanţei raţionale
Banca Naţională a României nu doreşte o stimulare a creditării spre zona exuberanţei raţionale, o creştere rapidă ...