1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Rafturi speciale în hipermarket pentru marfa care stă să expire. Proiectul de lege a trecut de ultima Comisie parlamentară

Comisia pentru servicii din cadrul Camerei Deputaţilor a dat undă verde unui proiect de lege prin care comercianţii vor fi obligaţi să organizeze rafturi separate pentru produsele aflate la vânzare accelerată, pentru că expiră în câteva zile.

15 feb, 2015 | | ECONOMICA.net

Deputaţii din Comisia pentru Industrii şi Servicii au adoptat acum câteva zile proiectul de lege care, dacă va intra în vigoare, îi va obliga pe comercianţi să creeze rafturi speciale pentru produsele aflate la vânzare accelerată, urmare a faptului că expiră în câteva zile. Proiectul va fi discutat în plenul Camerei Deputaţilor care va decide dacă va intra în vigoare sau nu. Proiectul a fost adoptat de Senat în februarie anul trecut, dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor şi retrimis la Comisii.

Ce spune proiectul

Proiectul de  Lege (o completare a art 33 din OUG 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor), aşa cum a fost adoptat de Senat,  prevede faptul că "propdusele aflate la comercializare cu preţ redus/oferte promoţionale, cu trei zile înainte de expirarea datei durabilităţii minimale-datei limită de consum aferente produselor alimentare sau a termenului de valabilitate-datei de minimă durabilitate aferente produselor nealimentare se sortează şi se expun la comercializare, separate, cu informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor".

Cum se pregătesc retailerii

Chiar şi acum, unii retaileri anunţă prin diverse moduri că marfa pe care o vând la preţ redus urmează să expire în curând. Spre exemplu, la Kaufland, clienţii sunt anunţaţi subtil că trebuie să fie atenţi la data de expirare prin sintagma "am comandat prea mult". De asemenea, în lanţul Mega Image, produsele care urmează să expire, care au şi preţuri reduse, sunt aşezate la casă, dacă nu trebuie ţinute în frigider.

Totuşi, încă de când proiectul de lege a intrat în procesul legislativ, retailerii au susţinut că prevederile acestuia sunt greu de pus în aplicare. Aceştia au dat exemplul produselor cu valabilitate de trei zile, dar şi a celor din carne care nu se pot aşeza lângă legume şi fructe. Totodată, au ridicat problema costurilor care, până la urmă, se vor transforma în preţuri finale mai mari. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO