Lege controversată în Portugalia. Guvernul vrea să îi forţeze pe proprietarii de locuinţe libere să găsească chiriaşi

Guvernul portughez vrea să îi forţeze pe proprietarii de locuinţe libere din întreaga ţară să pună aceste locuinţe la dispoziţia chiriaşilor pe termen lung, în ideea de a creşte oferta de locuinţe de pe o piaţă imobiliară care este inaccesibilă pentru mulţi localnici, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mar, 21 feb. 2023, 09:27
Lege controversată în Portugalia. Guvernul vrea să îi forţeze pe proprietarii de locuinţe libere să găsească chiriaşi

Decizia face parte dintr-un pachet de măsuri aprobat la o reuniune a Cabinetului care a avut loc săptămâna trecută. Planul intitulat „mai multe locuinţe” include şi limitarea majorării chiriilor, iniţiative destinate urgentării acordării autorizaţiilor pentru noi construcţii, o interdicţie privind închirierea locuinţelor pe termen scurt în oraşe şi încetarea aşa-numitului program Golden Visa, scrie Agerpres.

În replică, proprietarii de locuinţe şi investitorii susţin că obligarea oamenilor să îşi închirieze locuinţelor încalcă dreptul la proprietatea privată prevăzut în constituţie. Guvernul de la Lisabona nu a oferit încă detaliile cu privire la modul în care intenţionează să îşi pună în aplicare politicile.

„În mod clar este neconstituţional”, spune doctorul Luis Menezes Leitao, preşedintele Asociaţiei proprietarilor din Lisabona. Menezes Leitao, care este şi profesor de drept, susţine că Guvernul ar trebui să îi lase în pace pe proprietari şi să se concentreze în schimb pe construirea mai multor locuinţe cu preţuri accesibile.

Separat, Asociaţia dezvoltatorilor şi investitorilor imobiliari din Portugalia a dar publicităţii un comunicat în care a calificat închirierea forţată drept „un atac” la adresa proprietăţii private.

Cu toate acestea, ministrul portughez pentru Locuinţe, Marina Goncalves, a apărat iniţiativa ca o modalitate de a reduce o criză de spaţii de locuit, care a dus chiriile la valori record, în special în capitala Lisabona. Potrivit Marinei Goncalves, locuinţele de vacanţă nu vor fi vizate în condiţiile în care Executivul estimează că există aproximativ 730.000 de locuinţe libere în Portugalia.

„O locuinţă neocupată trebuie folosită în scopul pentru care a fost creată”, a spus Marina Goncalves într-un interviu pentru postul de televiziune SIC. Chiar dacă iniţiativa are nevoie de ajustări, Goncalves a subliniat că măsura este una legală. Dreptul la proprietatea privată „nu este pus sub semnul întrebării”, a spus Goncalves.

Propunerile Guvernului portughez privind locuinţele vor fi supuse dezbaterii publice până la data de 16 martie, când Cabinetul va vota forma lor finală. O parte dintre măsuri trebuie trecute şi prin Parlament, unde Guvernul socialist deţine majoritatea.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, în 2021 aproximativ 78% din locuitorii Portugaliei trăiau într-o locuinţă proprietate personală, iar restul în chirie. Salariul mediu din Portugalia este unul din cele mai mici din Europa Occidentală.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...