1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Legea ţigărilor: Producătorii cer transpunerea de urgenţă a Directivei Tutunului şi o perioadă de tranziţie de trei luni

Producătorii de tutun din România solicită autorităţilor urgentarea adoptării legii de transpunere a Directivei Tutunului şi o perioadă de tranziţie de trei luni de la publicarea normelor metodologice de aplicare a legii pentru conformarea producţiei la noile reglementări, şi de şase luni pentru curăţarea pieţei de produsele vechi.

07 sep, 2016 | Agerpres

'După publicarea normelor am solicitat un termen rezonabil, de trei luni, pentru conformarea producţiei, şi de şase luni pentru curăţarea pieţei', a declarat miercuri Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Legea de transpunere a Directivei 40/2014 nu a fost adoptată în Parlament, deşi termenul limită a fost 20 mai 2016. În plus, producătorii spun că, dacă legea nu este adoptată în debutul acestei sesiuni parlamentare, există pericolul real pentru ratarea celui de-al doilea termen obligatoriu prevăzut de Directivă, respectiv 20 mai 2017, dată la care, pe piaţă, ar trebui să existe doar produse conforme noilor reglementări.

Mai mult, în prezent există două proiecte de acte normative care vizează transpunerea directivei, unul de Ordonanţă de Urgenţă, şi unul de Lege aflat în circuitul parlamentar. Însă producătorii de tutun reclamă faptul că niciunul din cele două proiecte nu prevede o perioadă de tranziţie pentru adaptarea producţiei la regulile viitoare, ceea ce ar putea duce la blocarea producţiei şi epuizarea stocurilor aflate la vânzare.

Totodată, producătorii de tutun susţin că o lună de blocaj al producţiei şi neplata taxelor aferente echivalează cu un miliard de lei neîncasaţi la buget.

În aceste condiţii, susţin ei, este pusă în pericol ţinta de deficit bugetar atât în 2016 cât şi în 2017, iar contrabanda ar putea reintra pe un trend crescător. În prezent, traficul ilegal cu ţigarete se află la 15%, ceea ce înseamnă pierderi anuale pentru bugetul de stat de circa 600 de milioane de euro.

Totodată, întârzierea transpunerii Directivei va afecta şi exporturile de tutun, care sunt estimate la un miliard de euro în 2016.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO