Legea cadastrului: Toate certificatele de moştenitor pot fi înscrise în cartea funciară

Economica.net
19 04. 2018
guvernul_a_incheiat_discutiile_cu_cedo_pentru_imobilele_nationalizate_75017600

Astfel, principalele schimbări aduse Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare prevăd majorarea sumei cu care se finanţează lucrările de înregistrare sistematică contractate de primării, cuantumul de maxim 60 de lei/carte funciară urmând a fi majorat propoţional cu gradul de dificultate al terenurilor.

În acest mod, preţul plătit pe carte funciară ajungând la maxim 132 de lei, potrivit ANCPI.

„De asemenea, diminuarea termenului de soluţionare a cererilor de rectificare pentru lucrările de înregistrare sistematică efectuate la nivel de UAT, de la 60, la 30 de zile de la finalizarea perioadei de difuzare”, a anunţat ANCPI.

Totodată, sectoarele cadastrale care vor face obiectul lucrărilor de înregistrare sistematică contractate de primării, ca urmare a încheierii de contracte de finanţare cu ANCPI, pot să cuprindă atât imobile din extravilan, cât şi din intravilan.

„De asemenea, la prioritizarea sectoarelor cadastrale propuse de unităţile administrativ-teritoriale beneficiare ale finanţării lucrărilor de înregistrare sistematică, se vor avea în vedere şi terenurile care fac obiectul subvenţiilor plătite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA)”, a anunţat agenţia.

Totodată, modificările aduse recent se referă şi la imobilele care nu sunt cuprinse în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), respectiv, crearea posibilităţii ca prima înregistrare a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară să se realizeze în baza certificatului de moştenitor, indiferent de data deschiderii succesiunii.