Legea care armonizează normele naţionale cu Regulamentul UE în domeniul serviciilor digitale, promulgată de Iohannis

18 03. 2024
digitalizare 6457687

Este vorba despre decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului UE privind o piaţă unică pentru serviciile digitale şi de modificare a Directivei 2000/31/CE (Regulamentul privind serviciile digitale), precum şi pentru modificarea şi completarea Legii privind comerţul electronic, scrie Agerpres.

Potrivit actului normativ, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii este desemnată drept coordonator al serviciilor digitale, iar, în exercitarea atribuţiilor sale, se asigură că deţine personal suficient şi competent şi acţionează independent.

Legea se aplică serviciilor intermediare oferite destinatarilor acestora care sunt stabiliţi sau situaţi în Uniunea Europeană, furnizate de furnizorul de servicii intermediare al cărui loc principal de stabilire se află în România ori care îşi are reşedinţa în România ori al cărui reprezentant legal este stabilit în România.

Actul normativ prevede şi ordinul de a acţiona împotriva conţinutului ilegal – actul administrativ prin care o autoritate sau o instituţie publică ori o autoritate judiciară dispune, în temeiul dreptului aplicabil al Uniunii Europene sau al dreptului intern aplicabil care este conform cu dreptul Uniunii Europene, ca furnizorii de servicii intermediare să acţioneze împotriva unui anumit element sau a mai multor elemente de conţinut ilegal.

Monitorizarea punerii în aplicare a ordinului de eliminare a conţinutului ilegal se realizează de către autoritatea emitentă care transmite, în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii ultimei informaţii din partea furnizorului de servicii intermediare, o copie a acestuia către ANCOM.

De asemenea, este prevăzut în lege şi ordinul de a furniza informaţii – actul administrativ prin care o autoritate sau o instituţie publică ori o autoritate judiciară dispune, în temeiul dreptului aplicabil al Uniunii Europene sau al dreptului intern aplicabil care este conform cu dreptul Uniunii Europene, ca furnizorii de servicii intermediare să furnizeze o anumită informaţie cu privire la unul sau mai mulţi destinatari individuali ai serviciului.

Potrivit actului normativ promulgat, orice furnizor de servicii intermediare din România, cu excepţia autorităţilor sau a instituţiilor publice, are obligaţia de a transmite ANCOM, în termen de cel mult 45 de zile de la data începerii oferirii serviciilor, o informare în acest sens.

Autorităţile sau instituţiile publice îşi pot furniza reciproc datele şi/sau informaţiile de care dispun şi se pot consulta reciproc, asigurându-se, în raport de datele la care au acces în exercitarea atribuţiilor legale, de confidenţialitatea secretelor de afaceri, confidenţialitatea investigaţiilor şi respectarea prevederilor Regulamentului UE, stipulează legea.

ANCOM acordă, la cerere, statutul de cercetător agreat acelor cercetători care solicită accesul la datele furnizorilor de platforme online foarte mari sau de motoare de căutare online foarte mari din România, cu condiţia respectării scopului stabilit prin lege şi a îndeplinirii condiţiilor cumulative din Regulamentul UE.

În cazuri excepţionale şi doar în baza deciziei ANCOM şi a autorizării judiciare dată prin încheiere de către preşedintele Curţii de Apel Bucureşti sau de către un judecător delegat de către acesta, ANCOM poate efectua inspecţii, în exercitarea competenţelor sale de investigare în orice incinte pe care le folosesc furnizorii de servicii intermediare sau persoanele care acţionează în scopuri legate de activitatea comercială, economică, meşteşugărească sau profesională a acestora, atunci când este necesară examinarea sistemului informatic sau obţinerea unor copii ale sistemelor algoritmice utilizate.

În cazul furnizorilor de servicii intermediare care au săvârşit una sau mai multe dintre contravenţiile prevăzute de lege în anul în care şi-au început activitatea cuantumul amenzii este cuprins între 5.000 şi 100.000 de lei.