Legea Codului Silvic pe masa Comisiei Europene. Vor decide dacă încalcă Tratatul privind Funcţionarea UE

Consiliul Concurenţei a solicitat Comisiei Europene o opinie cu privire la legalitatea introducerii pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziţionat de o companie. Această măsură este prevăzută într-un proiect de lege de modificare a Coduzlui Silvic.
Economica.net - mar, 12 mai 2015, 07:54
Legea Codului Silvic pe masa Comisiei Europene. Vor decide dacă încalcă Tratatul privind Funcţionarea UE

Consiliul Concurentei a trimis o solicitare Comisiei Europene pentru a-şi exprima opinia privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziţionat de o companie, în proiectul legii de modificare a Codului Silvic, informează Consiliul Concurenţei. Aceasta în contextul în care menţinerea unei limitări la achiziţia de masă lemnoasă ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, ce poate avea ca posibilă consecinţă declanşarea procedurii de infringement împotriva României.

„Nu ne opunem acestei legi și nici măsurilor de limitare a tăierilor ilegale. Noi avem obiecții referitoare la unele măsuri punctuale, care, deși introduse cu bune intentii, riscă să încalce legislația europeană și pot atrage sancțiuni din partea Comisiei Europene”, a declarat Bogdan Chiriţoiu,președintele Consiliului Concurenței.

Consiliul Concurenţei și-a exprimat, încă din iunie 2014, punctul de vedere privind toate proiectele de modificare a Codului Silvic transmițând obiecțiile sale atât Guvernului (Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură), cât şi Parlamentului (Comisiei parlamentare pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara și servicii specific, Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic, Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților).

„Având în vedere că a fost trimisă spre promulgare o formă a legii ce contine prevederi care pot încălca legislația comunitară în domeniul concurentei, inclusiv al ajutorului de stat, conform atribuțiilor noastre, am transmis Președintelui României o informare, atragând atentia aasupra acestui aspect”, a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.

Reamintim că legislația în domeniul concurenței, care este similară legislatiei Uniunii Europene, conține instrumente pentru depistarea și sancționarea abuzului unei companii aflate in pozitie dominantă. De altfel, Consiliul Concurenței a sanctionat compania Kronospan, activă pe piața prelucrării lemnului, cu 3,5 milioane lei pentru abuz de pozitie dominantă .Sanctiunea a fost confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

De asemenea, în perioada următoare autoritatea de concurenţă va finaliza analiza derulată pe piata lemnului şi va face recomandări pentru îmbunătăţirea regulilor care guverneaza sectorul şi funcţionarea Romsilva.

Proiectul de modificare a Codului silvic a fost iniţiat în vara anului trecut de către 125 de parlamentari ai PSD. Proiectul a fost trimis de către preşedintele României, Klaus Iohannis, la Parlament pentru reexaminare de Iohannis şi intră marţi în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor. În acest caz, Camera Deputaţilor este forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeaşi formă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...