Legea hipermarketurilor generează dispute între patronate. Romalimenta se dezice de LAPAR

După ce au susţinut vehement în Parlament legea prin care 51% dintre produsele alimentare de pe raftul magazinelor să fie achiziţionate de pe lanţul alimentar scurt, producătorii din industria alimentară încep să aibă opinii diferite. Federaṭia Romalimenta se distanţează de opinia exprimată de LAPAR şi anunţă că nu va mai participa la dezbaterile pe această temă.
Economica.net - lun, 27 iun. 2016, 08:37
Legea hipermarketurilor generează dispute între patronate. Romalimenta se dezice de LAPAR

Legea hipermarketurilor (Legea 321/2009), aflată acum la Preşedinţie pentru promulgare, generează dispute înclusiv în rândul organizaţiilor patronale care au susţinut proiectul. Federaṭia Romalimenta din care fac parte asociaṭii profesionale/patronate de sector (ex. lapte, panificaṭie, ape minerale, bãuturi rãcoritoare, bere, vin), pe de o parte, ṣi din firme de procesare individuale cu capital românesc, mixt sau strãin, anunţă că nu susţine opiniile exprimate de liderul Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR – Laurenţiu Baciu. LAPAR reprezintă interesele asociaţiilor profesionale teritoriale, din agricultură şi a producătorilor.

„Dl. Baciu (LAPAR) încearcă a porni un război personal, contestând cumva reprezentativitatea Romalimenta, adică tocmai a federaţiei sectorului care ştie cel mai bine ce înseamna relaţia cu supermarketurile- industria alimentară”, anunţă Romalimenta printr-un comunicat.

„Dezbaterile legate de proiectul de amendare a Legii 321 privind comercializarea produselor agroalimentare au dus, din pãcate, la polarizãri excesive ṣi chiar la atacuri la persoanã care depãṣesc limitele dialogului civilizat al cãrui adept rãmânem. Federaṭia Romalimenta ṣi-a declarat din start susṭinerea faṭã de scopul proiectului ṣi anume uṣurarea accesului producãtorilor români la piaṭã, inclusiv în sectorul supermarketurilor. In cursul audierilor, însã, au apãrut amendamente asupra eficienṭei cãrora ne-am exprimat rezerve, astfel cã am încetat sã mai fim parte a procesului. Suntem obligaṭi sã pãstrãm o atitudine neutrã faṭã de proiect ṣi considerãm cã este necesar cel puṭin un an de verificare în practicã a implementãrii prevederilor sale, înainte de a decreta cã efectele lor sunt preponderent pozitive sau, din contrã, sunt inaplicabile „, se arată în comunicat.

„Faptul cã unii acṭioneazã conform dictonului « cine nu e cu noi, e împotriva noastrã » nu este în mãsurã sã ne abatã de la principii pe care ni le-am impus, între care neamestecul în acṭiunea altor organizatii profesionale ṣi apolitismul tradus prin echidistanṭa faṭã de forṭele politice, care nu exclude colaborarea cu acestea, ci dimpotrivã, se bazeaza pe respectul reciproc”, mai spun oficialii Romalimenta, organizaţie care reprezintă în egalã mãsurã micile firme autohtone, ca ṣi procesatorii de dimensiune mare sau mijlocie, inclusiv companii multinaṭionale.

„Armonizarea intereselor unei asemenea diversitãṭi de agenṭi economici ṣi ṣtergerea eventualelor fricṭiuni este posibilã, cea mai bunã dovadã fiind însãṣi existenṭa federaṭiei noastre, care a fost infiinṭatã in 1994 ṣi care este, încã din 2004, singurul membru român, cu drepturi depline, al Confederaṭiei europene a industriei alimentare « FoodDrinkEurope », confederaṭie care, la fel, reprezintã un sector dominat de IMM-uri”, menţionează Romalimenta.

Romalimenta este condusă de omul de afaceri Soprin Minea, patronul grupului Angst, cu afaceri în procesarea cărnii. Angst deţine şi o reţea de magazine, iar în 2014 a vîndut 19 unităţi către Mega Image.

 

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...