Legea locuinţei din România trebuie să-i protejeze pe cei mai vulnerabili – Amnesty International

Provocările economice continue cu care se confruntă România şi care au condus la prăbuşirea a două guverne în mai puţin de trei luni sunt tot atâtea motive pentru care autorităţile ar trebui să rezolve lacunele legislative care afectează dreptul la locuinţă a unora dintre grupurile cele mai marginalizate din ţară, a avertizat luni Amnesty International.
Economica.net - mar, 08 mai 2012, 07:02
Legea locuinţei din România trebuie să-i protejeze pe cei mai vulnerabili - Amnesty International

‘Aceste lacune în lege au permis autorităţilor locale să evacueze forţat oamenii din casele lor fără nici un fel de garanţii, inclusiv notificarea prealabilă sau consultarea adecvată. Adesea, autorităţile locale au lăsat oamenii fără case’, a declarat Jezerca Tigani, vicepreşedintele diviziei europene a Amnesty International citat de Agerpres.

‘Persoanele care trăiesc în locuinţe improvizate şi chiriaşii din locuinţele sociale care nu şi-au reînnoit contractul de închiriere nu beneficiază de protecţie legală şi pot fi evacuaţi forţat din case lor în orice moment. Astfel de încălcări ale drepturilor omului îi afectează pe cei mai vulnerabili, de foarte multe ori pe romi’, a mai spus Jezerca Tigani.

Legislaţia actuală din România nu interzice evacuările forţate. Nici nu interzice relocarea locuinţelor în zone care sunt nesigure şi/sau poluate, şi care prezintă un risc pentru viaţa şi sănătatea oamenilor.

De asemenea legislaţia nu obligă autorităţile să ofere locuinţe de stat în locaţii care să permită accesul efectiv la locuri de muncă, la serviciile de sănătate, şcoli, facilităţi de îngrijire a copilului şi alte servicii.

Mai mult, legea actuală nu interzice în mod expres segregarea rezidenţială şi nu oferă o protecţie adecvată împotriva acestei forme extrem de periculoase de discriminare.

Amnesty International a adunat dovezi în legătură cu numeroase cazuri de comunităţi de romi care au fost evacuate forţat şi mutate la marginea oraşelor, în case supraaglomerate fără acces la servicii esenţiale, şi în locuri izolate care prezintă riscuri grave de mediu şi sănătate.

‘Lipsa protecţiei legale fundamentale şi a măsurilor de protecţie demonstrează că România nu respectă standardele internaţionale cu privire la dreptul la locuinţă şi dă undă verde autorităţilor pentru a pune familiile vulnerabile să trăiască în condiţii şi mai îngrozitoare’, a mai spus oficialul Amnesty.

‘Noul guvern român ar trebui să modifice legea locuinţei în conformitate cu standardele internaţionale pe care le-a acceptat de bună voie şi să asigure că legislaţia garantează condiţii de locuinţă adecvate pentru toţi cetăţenii săi’, a subliniat Jezerca Tigani.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar zeci de copaci au fost doborâţi de viscol în ultimele 24 de ore, arată......
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Un al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la „Peneș Curcanul”, plus o nouă suspiciune la una dintre ferme
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar ...