1EUR = 4.7694 RON | Bucureşti 14 º

News

Legea lui Voiculescu e în Monitorul Oficial: Pedepse mari pentru evaziune fiscală

Legea privind evaziune fiscală care i-a servit ca motiv de demisie din Senat lui Dan Voiculescu a fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Ea prevede pedepse mult mai aspre pentru o serie de infracţiuni legate de evaziune.

20 mar, 2013 | ECONOMICA.net

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu intenţie sau din culpă, documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control, arată noua lege a evaziunii fiscale. Forma veche a legii 241/2005 prevedea în acest caz doar amendă.

Totodată, în cazul în care o persoană refuză în mod nejustificat să prezinte organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie, riscă să primească închisoare de la un an la şase ani, fapta fiind considerată infracţiune.

Noua lege prevede că este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la şase ani împiedicarea, sub orice formă, a organelor competente de a intra, în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuării  verificărilor financiare, fiscale sau vamale.

Infracţiune este şi reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă. Fapta se pedepseşte cu închisoare de la un an la şase ani.

 

Pentru evaziunea fiscală dovedită, aşa cum este ea prevăzută în articolul 9 (alin 1) al legii 241/2005  - aveţi link mai sus - pedepsele cresc, funcţie de prejudiciu.

Dacă s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani. Dacă s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzută de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 7 ani.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO