Legea prevenţiei a fost adoptată de Senat. Camera Deputaţilor este for decizional

Senatul a adoptat, marţi, cu 98 de voturi favorabile, proiectul de lege privind prevenirea săvârşirii de contravenţii, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, afirmând la dezbaterile din plen că rolul principal al acestui proiect de lege este să se creeze un echilibru în zona de control a mediului de afaceri, mai ales cu capital autohton.
Economica.net - mar, 31 oct. 2017, 11:59
Legea prevenţiei a fost adoptată de Senat. Camera Deputaţilor este for decizional

‘Inspectorii vor fi obligaţi ca pentru aceste peste 500 de contravenţii să aplice prevenire, să aplice o parte de educare şi îndrumare şi să propună un plan de conformare a celor care sunt controlaţi şi să le acorde o perioadă de 90 de zile pentru a se conforma, pentru a intra în legalitate. Această lege atinge foarte mult companiile mici şi mijlocii, discutăm de acele afaceri de familie care nu întotdeauna au capacitatea să cunoască toate legile şi absolut tot ce le intră în obligaţii. În acest fel se va crea un mediu de afaceri mai prietenos şi, din punctul meu de vedere, mai funcţional’, a spus ministrul.

El a precizat că ministerele implicate vor avea de la adoptarea acestei legi termen de şase luni să publice pe site note de îndrumare şi de informare, iar Ministerul pentru Mediul de Afaceri va crea în termen de un an o platformă centrală cu obligaţiile şi drepturile companiilor controlate de stat.

Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege are ca scop intensificarea funcţiei preventive a controlului, precum şi asigurarea securităţii juridice, în condiţiile creşterii cantitative a legislaţiei şi apariţiei unei noi domenii de reglementare.

În raportul Comisiilor juridică şi pentru buget se arată că proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privind instituirea unor instrumente care să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii. Astfel, autorităţile sau instituţiile publice cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au stabilite ca atribuţii informarea, instruirea şi îndrumarea publicului, precum şi obligaţia de a aplica, în cazul săvârşirii anumitor fapte contravenţionale, sancţiunea de avertisment împreună cu stabilirea unui plan de remediere prin care se acordă contravenientului o perioadă de timp pentru îndeplinirea obligaţiilor legale.

Senatul este primul for sesizat în cazul acestui proiect de lege iniţiat de Guvern, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională.

Te-ar mai putea interesa și
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile
Comisarii pentru protecţia consumatorilor, reuniţi în "Caravana Consumatorilor", au controlat peste 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile şi au aplicat amenzi......
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, ...
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...