Legea privind acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional, promulgată de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, mai multe legi, între care se numără actul normativ pentru aprobarea OUG nr. 133/2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi cei mai defavorizaţi care beneficiază de sprijin educaţional pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional, acordate din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestora.
AGERPRES - lun, 28 iun. 2021, 13:13
Legea privind acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional, promulgată de Iohannis

Legea are ca obiect de reglementare aprobarea OUG nr.133/2020 care prevede instituirea unor măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (POAD), prin măsura de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional, precum şi stabilirea cadrului legal privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate de beneficiari în cadrul următoarelor operaţiuni: acordarea de sprijin educaţional pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional, asistenţă tehnică. Aceste măsuri se vor aplica pentru trei grupuri ţintă: copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul preşcolar, din învăţământul primar şi din învăţământul gimnazial. Valoarea nominală a tichetului este de 500 lei pe an. Valoarea tichetului se va actualiza prin Hotărâre a Guvernului cu cel puţin 90 zile înainte de a se încheia anul calendaristic, pentru anul calendaristic următor. Acordarea tichetelor se face de către Ministerul Fondurilor Europene, prin structură de specialitate – se introduce Schema Naţională de Sprijin pentru Elevii cei mai Defavorizaţi (SNSED). Contravaloarea tichetului social pe suport electronic reprezintă venit neimpozabil – conform Codului fiscal, scrie Agerpres.

Şeful statului a promulgat Legea privind aprobarea OUG nr. 218/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative; Legea privind aprobarea OUG nr. 221/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora; Legea privind aprobarea OUG nr. 5/2021 pentru completarea art. 252 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative.

De asemenea, preşedintele Iohannis a promulgat Legea privind aprobarea OUG nr. 47/2020 pentru stabilirea, pe perioada stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020, a condiţiilor de comercializare a benzinei şi motorinei în contextul crizei economice generate de pandemia SARS-CoV-2; Legea pentru aprobarea OUG nr. 66/2020 privind modificarea şi completarea art. 1 din OUG nr. 47/2020 pentru stabilirea, pe perioada stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020, a condiţiilor de comercializare a benzinei şi motorinei în contextul crizei economice generate de pandemia SARS-CoV-2; Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 22/2019 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2016/589 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 aprilie 2016 privind o reţea europeană de servicii de ocupare a forţei de muncă (EURES), accesul lucrătorilor la servicii de mobilitate şi integrarea mai bună a pieţelor forţei de muncă şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 492/2011 şi (UE) nr. 1296/2013; Legea pentru modificarea Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului-Lupeni-august 1977 nr. 341/2004; Legea privind aprobarea OUG nr. 49/2020 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, precum şi pentru reglementarea unor măsuri de protecţie socială.

 

Te-ar mai putea interesa și
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, arată analiștii din cadrul......
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest ...
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla va face concedieri şi la fabrica de lângă Berlin
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la ...
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale ...