Legea privind Unitatea centrală de interoperabilitate a sistemelor de informaţii din UE, promulgată de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind asigurarea cadrului pentru interoperabilitatea dintre sistemele de informaţii ale Uniunii Europene în domeniul frontierelor şi vizelor, al cooperării poliţieneşti şi judiciare şi al azilului şi migraţiei.
AGERPRES - mar, 03 oct. 2023, 13:15
Legea privind Unitatea centrală de interoperabilitate a sistemelor de informaţii din UE, promulgată de Iohannis

Actul normativ prevede constituirea Unităţii centrale de interoperabilitate a sistemelor de informaţii ale Uniunii Europene, organism fără personalitate juridică, la nivelul Direcţiei Generale pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, scrie Agerpres.

Printre atribuţiile acestei unităţi se află: coordonarea activităţilor de implementare, la nivel naţional, a conceptului de interoperabilitate a sistemelor de informaţii ale Uniunii Europene şi dezvoltarea ulterioară a acestuia, monitorizarea permanentă a îndeplinirii angajamentelor rezultate din implementarea arhitecturii sistemelor de informaţii şi acordarea de sprijin de specialitate, după caz, asigurarea reprezentării României în relaţia cu instituţiile Uniunii Europene pe problematica interoperabilităţii sistemelor de informaţii ale UE.

Posturile necesare constituirii Unităţii se asigură prin suplimentarea numărului de posturi aprobat Direcţiei Generale pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din numărul total de posturi aprobat Ministerului Afacerilor Interne.

Actul normativ mai vizează stabilirea autorităţilor care intră în sfera definiţiei conceptului de „autoritate poliţienească”, acestea fiind Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia de Frontieră Română şi Inspectoratul General pentru Imigrări.

De asemenea, se stabilesc autorităţile care vor avea acces la Portalul european de căutare (ESP) în scopul accesării sau gestionării sistemelor de informaţii ale Uniunii Europene, identificarea autorităţilor desemnate în sensul regulamentelor europene din acest domeniu şi anume: Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Direcţia Generală de Protecţie Internă şi Direcţia Generală Anticorupţie, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, Serviciul de Protecţie şi Pază, Ministerul Public, prin Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi structurile şi unităţile subordonate acestuia, Autoritatea Vamală Română.

Legea prevede şi desemnarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal în calitate de autoritate de supraveghere în sensul regulamentelor UE.

Actul normativ vizează reglementarea accesului la registrul comun de date de identitate (CIR), prin desemnarea autorităţilor poliţieneşti competente, desemnarea autorităţilor cu drept de acces la datele stocate în detectorul de identităţi multiple (MID), desemnarea operatorilor de date cu caracter personal, precum şi modalitatea de soluţionare a cererilor de acces, rectificare, ştergere şi restricţionare a prelucrării datelor formulate de către persoanele vizate.

Te-ar mai putea interesa și
În Gaza există mai mult moloz decât în Ucraina, contaminat cu muniţii neexplodate şi azbest – ONU
În Gaza există mai mult moloz decât în Ucraina, contaminat cu muniţii neexplodate şi azbest – ONU
În Fâşia Gaza există acum mai multe dărâmături şi moloz decât în Ucraina, a afirmat miercuri responsabilul operaţiunilor ONU de deminare în îngustul teritoriu palestinian bombardat......
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Capitala Turciei, Ankara, a fost lovită de inundaţii severe marţi noapte, iar autorităţile avertizează că urmează ...
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
Fondurile de investiţii pariază pe relansarea preţurilor la gaze în Europa pe termen lung
 Investitorii pariază din ce în ce mai mult pe faptul că preţul gazelor naturale în Europa va creşte pe termen lung, ...
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale ...