Legea produselor româneşti pe raftul magazinelor îi încurcă şi pe producători. Aceştia aşteaptă clarificări

AGROSTAR, cea mai mare federație sindicală din domeniul agricol, atrage atenţia că incertitudinile privind legea care prevede ca 51% dintre produsele alimentare de pe rafturile magazinelor trebuie să provină de pe lanţul scurt afectează activitatea fermierilor.
Economica.net - vin, 09 dec. 2016, 10:44
Legea produselor româneşti pe raftul magazinelor îi încurcă şi pe producători. Aceştia aşteaptă clarificări

Incertitudinile legate de legea care îi obligă pe comercianți să achiziționeze cel puțin 51% produse precum carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie românești, pun în dificultate producătorii care sperau că pot să-și desfacă marfa prin lanțurile de supermarketuri, atrage atenţia Agrostar printr-un comunicat de presă. 

„Promulgarea Legii 321/2009 modificată și republicată, a dat speranțe producătorilor români, numai că acum vedem că aplicarea acesteia este pusă sub semnul întrebării. Recent ministrul Agriculturii dl. Achim Irimescu declara că „a venit de la Comisia Europeană o atenționare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt …”. În plus, Normele metodologice, care urmează să aducă o serie de clarificări, nu au fost încă aprobate. Așadar, producătorii români nu își pot face nici un plan pentru anul viitor. Ministerul Agriculturii ar trebui să transmită un mesaj clar producătorilor agricoli din România, pentru a ști și ei ce au de făcut”, declară secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

Legumele şi frcutele româneşti mai scumpe decât cele de import

Federația Agrostar consideră că este necesar ca această lege să fie pusă în aplicare însoțită de măsuri care să facă produsele agricole românești competitive, întrucât în cele mai multe cazuri produsele autohtone, în special legumele şi fructele, sunt produse cu costuri mari, ceea ce face să fie mai scumpe decât cele din spațiul comunitar.  „Nu este suficient doar să plătim subvenții, ci este necesar să se găsească soluții pentru a se produce mai ieftin. De asemenea, foarte important este să se reglementeze lanțul de comercializare, deoarece multe dintre produse ajung mai scumpe din cauza intermediarilor mai ales din sectorul legumelor și fructelor”, afirmă Horațiu Raicu.

Facilităţile din Legea cooperativei anulate de Codul Fiscal

Potrivit Agrostar, o altă problemă cu care se confruntă fermierii se referă la faptul că noile facilităţi fiscale introduse prin Legea cooperativelor celor care se asociază nu își găsesc corespondent în Codul Fiscal. ” Asta înseamnă că degeaba s-au creat facilități fiscale prin Legea Cooperativelor, că acestea nu vor putea fi aplicate, dacă ne referim la deducerea din norma de venit pentru producția comercializată prin cooperativă”, explică Agrostar.

„Modificarea Legii 321/2009 trebuie făcută, ca să evităm procedura de infringement, dar prin modificare ar trebui să găsim soluții și pentru micile făbricuțe de lactate sau carmangerii astfel încât aceste să își poată desface zonal produsele în marile rețele comerciale ținând cont de faptul că acestea nu au capacități mari de producție. Aceste modificări trebuie făcute cu respectarea legislației europene astfel încât să nu mai fim puși în situația de a fi amenințați cu sancțiuni”, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...