1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

Finanţe şi bănci

Legea salarizării: creşteri în sănătate, educaţie şi administraţie, bonusuri de performanţă. Cele mai importante modificări

Ministerul Muncii a pregătit un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea, care prevede corectarea pe orizontală și verticală a structurii salariale în Sănătate, rezolvarea disfuncţionalităţilor de încadrare pentru toate familiile ocupaţionale, creşterea echităţii salariale în administraţia publică centrală şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Sănătate şi Educaţie, informează ROMANIA TV.

17 mai, 2016 | Agerpres | RomaniaTV.net
(update 17 mai, 2016 19:44) Cioloş: Proiectul privind salarizarea bugetarilor va corecta unele disfuncţionalităţi din sistem
Premierul Dacian Cioloş a anunţat marţi că proiectul privind salarizarea bugetarilor va corecta unele disfuncţionalităţi din sistem, iar accentul va fi pus pe domeniul Sănătăţii. "Mă bucur că după îndelungi discuţii cu partenerii sociali venim cu un proiect de act normativ care ar urma să vină cu corectarea unor disfuncţionalităţi în sistemul public de salarizare. (...) Am cerut domnului ministru (al Muncii - n.r.) să analizeze posibilitatea ca, în alocarea bugetară pe care ne-o putem permite, (...) să venim pentru sistemul de sănătate cu o abordare completă, de corectare a salariilor atât pe orizontală, cât şi pe verticală", a spus Cioloş, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria. Premierul a adăugat că şi celelalte domenii sunt importante, nu doar sănătatea, precizând însă că "nu poate Guvernul Cioloş să corecteze toate problemele din sistem". Cioloş a spus că proiectul nu va fi aprobat în şedinţa de miercuri, ci va rămâne în dezbatere publică. "Cu acest proiect de ordonanţă nu va scădea niciun salariu, ci vor creşte salariile", a susţinut prim-ministrul.

Noul proiect de Ordonanţă de Guvern pentru salarizarea personalului bugetar, făcut public, marţi, de Blocul Naţional Sindical, prevede creşterea suplimentară cu 10 la sută a salariilor debutanţilor şi sistem de premiere bazat pe criterii de perfomanţă pentru personalul din sănătate şi educaţie, începând cu ianuarie 2017.

Salariile administraţiei publice centrale vor ajunge la nivelul de 70% din SGG. Concret, în Sănătate majorările salariale ar urma să fie chiar şi de 1000 de lei. conform ROMANIA TV.

Medicii şi, în general, angajații sistemului medical sunt cei care vor avea cel mai mult de câştigat din noua lege a salarizării bugetarilor.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate şi introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiţii de reformă şi criterii de performanţă pentru personalul din sistemul de sănătate şi pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse de Legea salarizării bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă, în sistemul de sănătate, debutanţii vor beneficia de o creştere suplimentară de 10% a salariilor, faţă de restul funcţiilor, pentru creşterea atractivităţii unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate şi în Învăţământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile îndeplinirii unor criteriilor de performanţă, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

Alte modificări aduse de proiectul de Ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferenţelor de salarizare pentru funcţii egale şi muncă egală în cadrul aceleiaşi unităţi, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unităţii / instituţiei, pentru toate familiile ocupaţionale, în limita alocărilor bugetare. În Administraţia publică centrală - aparatul central eliminarea diferenţelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Măsura nu se aplică structurilor teritoriale.

Un număr de 365.622 bugetari, respectiv aproximativ 30% din totalul personalului plătit din fonduri publice, va beneficia de creşterea salariilor în urma adoptării modificărilor sistemului de salarizare.

Modificările propuse în sistemul de salarizare a bugetarilor vor avea un impact financiar negativ de 459 milioane de lei în patru luni din acest an şi de circa 1,38 miliarde de lei în următorii patru ani, în condiţiile în care veniturile suplimentare sunt estimate la 306,16 milioane lei (în patru luni din 2016) şi 918,49 milioane de lei în următorii patru ani, iar cheltuielile suplimentare sunt de 765,41 milioane de lei (în patru luni din 2016) şi de 2,296 miliarde de lei în următorii patru ani.

Potrivit iniţiatorilor, efectele pozitive imediate ale adoptării acestor modificări sunt creşterea consumului individual şi a volumului contribuţiilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Pe de altă parte, o eventuală afectare a balanţei comerciale, prin majorarea importurilor în urma creşterii consumului, este limitată prin încadrarea în plafonul prognozat de creştere salarială în sectorul public de 2,3 miliarde de lei pentru 2017.

'În acelaşi timp, adoptarea modificărilor diminuează impactul financiar potenţial asupra bugetului general consolidat ca urmare a executării de sentinţe judecătoreşti ce se pot pronunţa în favoarea salariaţilor care ar intenta procese individuale sau colective pe tema discriminării salariale la locul de muncă. Acest impact negativ potenţial este estimat la 3,5 miliarde lei compensări şi plăţi retroactive pentru trei ani, calculate conform legii', se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Proiectul de ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost publicat marţi pe site-ul Blocului Naţional Sindical.

Proiectul salarizării bugetarilor a dus la prima demisie în guvernul Cioloş. Pîslaru i-a luat locul Ancăi Costea după ce aceasta a susţinut un proiect care ducea la creşteri masive de salarii şi periclitarea echilibrelor bugetare.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO