Legea Sănătăţii 2012: Cine va plăti mai mulţi bani la Sănătate

Dacă eşti angajator, vei plăti mai mult la Sănătate decât în prezent, pentru salariaţii ale căror salarii lunare sunt mai mici decât salariul mediu brut pe ţară. Dacă ai coasiguraţi în grijă, vei plăti contribuţia la Sănătate pentru ei, în anumite condiţii. În ambele cazuri antemenţionate (angajatori şi asiguraţi care au coasiguraţi), vorbim de contribuţia obligatorie la Sănătate. ECONOMICA.NET îţi spune cum îşi propune statul să sporească veniturile la Sănătate din contribuţiile obligatorii, potrivit proiectului noii legi a Sănătăţii.
Cristina Şomănescu - joi, 05 iul. 2012, 12:00
Legea Sănătăţii 2012: Cine va plăti mai mulţi bani la Sănătate

ECONOMICA.NET a scris despre companiile de stat care datorează, cumulat, peste 230 de milioane de euro la bugetul asigurărilor la Sănătate.  În mod aparent paradoxal, statul, cel mai mare rău-platnic la Sănătate, vrea să aducă mai mulţi bani la Fondul de Sănătate (constituit din contribuţiile obligatorii ale asiguraţilor) obligându-se să plătească lunar cota de 5,5% aplicată la salariul minim brut pe ţară, garantat în plată, pentru pacienţii asiguraţi printr-o pleiadă de legi speciale (şi nu numai) care sunt scutiţi de la plata contribuţiei.

Cine va plăti mai mult la Sănătate din 2015, când intră în vigoare noua lege a Sănătăţii

1. Angajatorii ai căror salariaţi câştigă mai puţin decât salariul mediu brut pe ţară.

Aşa cum ECONOMICA.NET a mai scris, proiectul noii legi a Sănătăţii nu prevede creşterea cotelor procentuale de contribuţie obligatorie la Sănătate (CASS).
Cotele procentuale de contribuţie obligatorie la Sănătate rămân neschimbate: pentru salariaţi: 10,7% (5,5% rămâne cota salariatului şi 5,2% rămâne cota angajatorului) iar pentru asiguraţii pentru care se achită contribuţia din alte surse: 5,5% din salariul minim brut pe ţară).

Vestea proastă este că va creşte baza lunară de calcul pentru CASS datorată de angajatori. Iată cum. Cota de contribuţie a angajatorului la Sănătate de 5,2% din salariul asiguratului se va aplica la o bază lunară de calcul de minimum salariul mediu brut pe ţară, din 2015, dacă proiectul noii legi a Sănătăţii va fi adoptat în această configuraţie. În prezent, angajatorii achită CASS-ul aplicat la o bază de calcul reprezentând venitul salariatului în cauză, chiar dacă, de exemplu, venitul salariatului este mai mic decât salariul minim pe economie.

„În prezent, baza de calcul în cazul salariaţilor, folosită de angajator pentru reţinerea şi virarea contribuţiei la sănătate este venitul obţinut, chiar dacă acest venit este mai mic decât salariul minim brut pe ţară, a declarat pentru ECONOMICA.NET Lidia Cristina Comaroni, şeful Serviciului de Relaţii Publice al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. În această situaţie legea prevede o singură excepţie: este vorba de asociatul unic cu indemnizaţie lunară înscrisă în declaraţia de asigurări sociale, caz în care “baza de calcul a contribuţiei nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar”, ne-a mai explicat Lidia Cristina Comaroni.

Sintetic, acum angajatorii achită contribuţia la Sănătate aplicată la venitul lunar al salariatului, indiferent cât de mic este acesta. Proiectul noii legi prevede ca din 2015 angajatorii să achite contribuţia la Sănătate aplicată la o bază lunară de calcul reprezentând cel puţin salariul mediu brut pe ţară.
Ca să înţelegeţi, asta înseamnă că din 2015, pentru salariaţii care câştigă lunar sub salariul mediu brut pe ţară, angajatorul va plăti cota datorată la Sănătate aplicată la salariul mediu brut pe ţară, adică la un nivel salarial peste veniturile lunare ale salariaţilor săi.

2. Dacă vrei coasiguraţi în grijă şi câştigi lunar mai mult de două salarii minime brute, vei plăti lunar pentru fiecare dintre ei.

În prezent, pentru coasiguraţi nu plăteşte nimeni. Din 2015, o parte dintre cei care-i asigură vor plăti. Iată cine:

Dacă venitul impozabil lunar al asiguratului (care are în grijă coasiguraţi) depăşeşte două salarii lunare minime brute pe ţară, atunci pentru fiecare coasigurat din grija sa asiguratul va plăti lunar 5,5% din salariul minim brut pe ţară. Aproximativ 400.000 de coasiguraţi sunt în această situaţie, în prezent.

Dacă asiguratul cu coasiguraţi are un venit lunar impozabil mai mic decât două salarii lunare minime brute pe ţară, atunci statul se obligă să plătească lunar pentru coasiguratul(i), tot 5,5% din salariul minim brut pe ţară. Dacă lucrurile rămân neschimbate, 400.000 de coasiguraţi vor avea plătită de la bugetul de stat asigurarea obligatorie la Sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți pentru subvenția acordată culturilor de plante aromatice
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți ...
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat că în ședința Guvernului ...
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva pandemiei
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva ...
România primeşte ajutor din mai multe state europene - Italia, Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, Polonia - şi din ...
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligaţiuni a BRK Financial Group (BRK) intră la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de ...