Legea Sănătăţii 2012: eşti dispus să plăteşti 300 de euro pe an în plus la Sănătate?

Legea Sănătăţii va da pacienţilor opţiunea de a se asigura la un asigurator privat pentru a putea beneficia de servicii care nu vor mai face parte din pachetul de bază. La 300 de euro - 400 de euro pe an estimează un asigurator privat o asigurare facultativă. ECONOMICA.NET îţi spune dacă vei avea nevoie să închei o asigurare facultativă şi cum vede Ministerul Sănătăţii pachetul de bază, plătit din contribuţiile asiguraţilor la Sănătate.
Cristina Şomănescu - lun, 02 iul. 2012, 12:32
Legea Sănătăţii 2012: eşti dispus să plăteşti 300 de euro pe an în plus la Sănătate?

1. Serviciile de care vei beneficia în noua lege a Sănătăţii şi cât vei plăti în plus

Vestea bună pentru pacienţi este că nivelul contribuţiei la Sănătate – de 10,7% pentru salariaţi în prezent (5,2% – cota angajatorului şi 5,5% – cota individuală a salariatului) – va rămâne neschimbat în configuraţia noii legi a Sănătăţii.
În prezent, din aceşti bani beneficiezi teoretic de un pachet de bază nelimitat. Adică de orice servicii medicale de care ai nevoie, indiferent cât sunt de costisitoare. Doar teoretic. Pentru că, în realitate, aşa cum chiar Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a recunoscut, poţi accesa/beneficia de servicii scumpe, cum ar fi de exemplu un RMN cu substanţă de contrast, atâta vreme cât spitalul dispune de fonduri, de regulă la început de lună.
În configuraţia actualei legi a Sănătăţii, când spitalul nu mai are bani, trimite pacientul să cumpere substanţa de contrast ca să-i poată efectua această investigaţie. Sintetic, ca să înţelegem, în prezent, avem un pachet de servicii medicale de bază nelimitat, pe hârtie, iar în realitate, serviciile medicale sunt „nelimitate” doar la începutul lunii, până se epuizează fondurile spitalelor.
Cu ce schimbare vine noua lege a Sănătăţii la acest nivel al sistemului: pacientul va putea beneficia oricând are nevoie de servicii scumpe, pe care nu şi le permite, fără să mai fie condiţionat, ca până acum, de listele de aşteptare făcute de spitale, ca să gestioneze pacienţii în perioada (scurtă de timp) în care au fonduri.
Şi pentru că vorbeam despre intervenţii scumpe, ştim că aceeaşi operaţie (indiferent care) te costă diferit la spitalele de ţară. Noua lege a Sănătăţii vine cu o schimbare în acest sens. Va introduce un preţ de referinţă pentru intervenţiile din spitale.

Care e relevanţa acestui preţ de referinţă pentru pacient?
Cei 10,7% din venit, bani pe care-i virează pacientul la Fondul Sănătăţii (FNUASS) lunar, îi acoperă pachetul de bază de servicii medicale, care mai departe vor acoperi preţul de referinţă al operaţiei complicate de care are nevoie, stabilit de Ministerul Sănătăţii prin noua lege a Sănătăţii. Să spunem că preţul de referinţă stabilit de MS pentru operaţia de care aveţi nevoie e de 500 de euro. Nu veţi achita 500 de euro pentru că sunt acoperiţi prin asigurarea obligatorie (pachetul de bază). Dar dacă alegeţi să vă operaţi la un spital în care această intervenţie costă 800 de euro, atunci aveţi două opţiuni: ori plătiţi din buzunar diferenţa de 300 de euro pentru că vreţi neapărat să vă operaţi la acel spital, ori încheiaţi o asigurare facultativă (adică o asigurare pentru servicii medicale neprevăzute în pachetul de bază), care să acopere diferenţa de 300 de euro pentru această intervenţie.
Iar dacă nu vreţi să plătiţi în plus la Sănătate (peste asigurarea obligatorie), atunci veţi căuta spitalul în care preţul operaţiei este preţul de referinţă stabilit de MS, 500 de euro în exemplul nostru.

Ce va conţine pachetul de bază?

Pachetul de bază de care beneficiezi prin asigurarea obligatorie la Sănătate (de 10,7% din venitul lunar obţinut de salariaţi) va conţine servicii medicale scumpe, pe care nu ţi le poţi permite, şi nu va mai conţine servicii ieftine, a anunţat Vasile Cepoi. Aceasta e una dintre schimbările de paradigmă aduse de noua lege a Sănătăţii.
Mai nuanţat, pachetul de bază va conţine serviciile medicale din spital. Acestea sunt cele mai scumpe. Pe acestea nu le vei achita.
Pachetul de bază va fi modificat la nivelul serviciile medicale din ambulator şi a listei de medicamente, explică Vasile Cepoi. Concret, nu vei mai beneficia de medicamente ieftine în contul asigurării obligatorii de sănătate. Cum s-a ajuns aici?
Ministerul Sănătăţii consideră oportun ca pacienţii să beneficieze prin asigurarea obligatorie de servicii pe care nu şi le pot permite, nu de servicii ieftine. Nu ni le permitem pe amândouă. Drept care, va renunţa în noul pachet de bază la serviciile ieftine. Adică, vei putea beneficia de operaţie de hernie de disc, prin asigurarea obligatorie, dar nu vei mai primi medicamente ieftine, pe care ţi le poţi permite.
E important de precizat că pachetul de bază va începe să fie definit din această vară, a spus Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii. Pachetul de bază va fi definit în Contractul-Cadru pe 2013, şi nu în legea Sănătăţii. În noua lege a Sănătăţii vor fi definite principiile generale pe care se va configura pachetul de bază, a adăugat Vasile Cepoi.
La capitolul pachete de servicii medicale, noua lege a Sănătăţii introduce pachetul de servicii sociale de sănătate pentru persoanele vulnerabile, cu venituri mai mici decât salariul minim pe economie. Pachetul social de servicii sociale de sănătate va fi acoperit de la bugetul de stat.
Pachetul de bază va fi asigurat din Fondul de Sănătate, alimentat din contribuţiile la Sănătate ale asiguraţilor. Fond de Sănătate va fi scos din bugetul consolidat, a mai anunţat Vasile Cepoi.

2. Ce se întâmpla CNAS şi cine ne gestionează asigurările facultative

Se sparge monopolul CNAS asupra banilor asiguraţilor.

CNAS va intra într-un proces structural de reorganizare la nivel naţional. Concret, casele judeţene de asigurări de sănătate se vor reorganiza în case teritoriale, a mai spus Vasile Cepoi. Adică vor dispărea casele judeţene de sănătate şi ele se vor organiza în casele teritoriale de sănătate, semnificativ mai puţine. Vom avea 10, cel mult 15 case teritoriale de sănătate, faţă de 41 de case judeţene, în prezent. De ce cel mult 15 case teritoriale? Pentru că fiecare casă teritorială de sănătate trebuie să aibă minimum 1 milion de asiguraţi. Mai departe, aceste case teritoriale vor funcţiona ca societăţi mutuale de asigurări, după modelul belgian.
Relevant pentru pacient este că va trebui să depună o adeziune ca membru asociat al unei societăţi mutuale de asigurări, cea pe care o va alege, de oriunde din ţară. Această societate mutuală de asigurări îi va gestiona asigurarea obligatorie la Sănătate, adică cei 10,7% din venitul lui, bani pe care-i virează lunar la Sănătate (vom arăta în continuare că societatea mutuală va putea gestiona şi asigurarea facultativă, dacă asiguratul hotărăşte acest lucru).

Cine va conduce aceste societăţi mutuale de asigurări

Conducerea unei societăţi mutuale de asigurări va fi formată din reprezentanţii membrilor mutualişti (fie consiliile locale, Colegiul Medicilor, asociaţiile pacienţilor, fie reprezentanţi din fiecare din aceste asociaţii). Acest tip de conducere asigură controlul pacienţilor asupra modului de cheltuire a banilor lor, a explicat Vasile Cepoi.
Populaţia va avea 1-2 ani la dispoziţie să depună o adeziune la o societate mutuală de asigurări.

Unde intervin asiguratorii privaţi

Asiguratorii privaţi vor gestiona asigurarea facultativă a pacienţilor, adică acele servicii medicale care nu vor mai fi prinse în pachetul de bază. Ca ordin de mărime, 300 de euro-400 de euro te va costa anual o asigurare facultativă, estimează Theodor Alexandrescu, CEO la Alico Asigurări. Aceste cifre nu sunt definitive, întrucât nu ştim la ce să ne raportăm, de vreme ce pachetul de bază nu a fost încă definit.

Unde intervine competiţia între asiguratorii privaţi şi societăţile mutuale de asigurări

Pornind de la premisa că societăţile mutuale de asigurări vor putea face şi ele asigurări facultative, şi societăţile mutuale, şi asiguratorii privaţi au tot interesul să ofere servicii cât mai competitive, ca să atragă cât mai mulţi asiguraţi. Competiţia dintre asiguratori (societăţi mutuale şi asiguratori privaţi) intervine doar la nivelul asigurării facultative. Adică pacienul merge la asiguratorul care îi oferă ţintit, customizat, serviciile de care are nevoie la cel mai avantajos preţ. Ca să fie clar ce înseamnă „competiţie” şi „avantajos” pentru pacient, să spunem că vrei să te operezi la un anumit profesor dintr-un mare spital universitar. Dacă acum optezi pentru plăţi informale şi la reţeaua de cunoştinţe ca să ajungi la profesorul respectiv, în noua configuraţie a legii Sănătăţii nu vei mai proceda aşa. Ci vei merge ţintit la asiguratorul care îţi oferă în serviciile pe care le plăteşti în contul asigurării facultative acces la acel profesor, spital şi intervenţie.

Noua lege va aduce mai mulţi bani la Sănătate, obligând statul să plătească pentru categoriile de asiguraţi scutite de la plata contribuţie la Fond. 

Noua lege a Sănătăţii va obliga statul să plătească pentru categoriile scutite prin lege de la plata contribuţiei. În prezent, nimeni nu plăteşte contribuţia la Sănătate pentru acestea.

Schimbări şi pentru coasiguraţi

Avem circa 800.000 de coasiguraţi, în prezent, a spus Vasile Cepoi. Şi ei sunt vizaţi de noua lege a Sănătăţii.
În prezent, pentru ei nu plăteşte nimeni. Din 2015, se schimbă paradigma asigurării lor. Iată cum: pentru coasiguraţii unui asigurat care încasează lunar venituri care sunt mai mici decât două salarii minime pe economie va plăti statul contribuţia la Sănătate (această contribuţie e 5,5% din salariul minim pe economie). Aproximativ 400.000 de coasiguraţi sunt acum în această situaţie. Pentru ei va plăti statul contribuţia la Sănătate. În cazul celorlalţi coasiguraţi care aparţin de un asigurat care câştigă lunar peste două salarii minime pe economie, asiguratul va fi cel care va plăti contribuţia la Sănătate (5,5% din salariul minim pe economie) pentru coasiguratul său.

Pentru a afla schimbările aduse de noua lege pentru medicii din spitale, citeşte Legea Sănătăţii 2012: Medicii nu vor mai fi bugetari şi vor fi plătiţi pentru munca peste program.

Legea Sănătăţii intră miercuri, 4 iulie, în dezbatere publică.
Abia în 2015 va intra în vigoare.

 

Concepte din noua lege a Sănătăţii, explicate

Asigurare facultativă de sănătate: asigurarea încheiată ori cu o societate mutuală de asigurări ori cu un asigurator privat pentru servicii medicale de care vrei să beneficiezi, dar care nu sunt prinse în pachetul de bază de servicii medicale.

Pachet de bază: totalitatea servciilor medicale de care beneficiezi prin plata contribuţiei la Fondul de Sănătate, în cazul salariaţilor şi, după caz, a serviciilor medicale de care beneficiezi prin efectul unor legi speciale, care scutesc anumite categorii de asiguraţi de la plata contribuţiei. Pachetul de bază va conţine servicii scumpe şi nu va mai conţine servicii ieftine, pornind de la premisa că e mai oportun să beneficiem de serviciile medicale scumpe, pe care nu ni le putem permite, prin asigurarea obligatorie de sănătate, decât să ne asigurăm ca să beneficiem doar de servicii ieftine şi foarte ieftine pe care le putem oricum accesa cu bani din buzunar.

Societate mutuală de asigurări de sănătate: casă de sănătate rezultată din recalibrarea caselor judeţene de asigurări din regiune, care are minimum un milion de asiguraţi şi care gestionează, în principal, asigurarea obligatorie a pacienţilor, care acoperă pachetul de bază de servcii medicale. Societăţile mutuale de asigurări vor putea încheia şi asigurări facultative.

Competiţie între asiguratori privaţi şi societăţi mutuale de asigurări: pacienţii aleg asiguratorul din piaţă care le oferă servicii personalizate la preţuri avantajoase. Se sparge astfel monopolul CNAS asupra banilor asiguraţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și al mașinilor electrice. ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore ...
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit şi panificaţie
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit ...
Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura ...