Legea Sănătăţii 2012: Părinţii nu vor plăti contribuţia la Sănătate pentru copii

Proiectul noii legi a Sănătăţii nu prevede plata contribuţiei la Fondul naţional de asigurări obligatorii de sănătate pentru copii, de către părinţi. Ei vor rămâne în continuare asiguraţi la Sănătate, scutiţi de la plata contribuţiei (CASS).
Cristina Şomănescu - mie, 18 iul. 2012, 09:46
Legea Sănătăţii 2012: Părinţii nu vor plăti contribuţia la Sănătate pentru copii

În urma unor informaţii distorsionate apărute în presă, conform cărora părinţii ar achita contribuţia la Sănătate pentru copii, ECONOMICA.NET aduce clarificări. Astfel, ECONOMICA.NET vă prezintă corect categoriile de persoane care vor beneficia de asigurare obligatorie de sănătate fără plata contribuţiei la Sănătate (CASS), potrivit proiectului de lege a Sănătăţii, care dacă va fi adoptat va intra în vigoare în 2015.
Răspunsul scurt: copiii vor rămâne în continuare asiguraţi fără plata CASS, potrivit proiectului de lege a Sănătăţii, aflat în dezbatere publică.
Mai mult, pentru a aduce şi mai multă limpiditate în această chestiune care priveşte o masă critică de populaţie, ECONOMICA.NET a solicitat poziţia Ministerului Sănătăţii pe acest subiect, care ne-a reasigurat că părinţii nu vor plăti CASS pentru copii.

„Nu apare în nici unul din articolele din lege (proiectul noii legi a Sănătăţii, n. red), suma de 37 lei şi nici nu este precizat faptul că, copiii ar plati vreo contribuţie (la Sănătate, n.red)”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Sănătăţii.

CINE VA FI SCUTIT DE LA PLATA CASS, POTRIVIT PROIECTULUI DE LEGE A SĂNĂTĂŢII

Toţi copiii până la vârsta de 18 ani vor fi în continuare asiguraţi fără plata contribuţiei.
Tinerii de la vârsta de 18 ani până la 26 de ani, dacă sunt elevi vor fi asiguraţi fără să plătească CASS.
Tinerii de la vârsta de 18 ani până la 26 de ani, dacă sunt ucenici vor fi asiguraţi la Sănătate fără plata contribuţiei.
Tinerii de la vârsta de 18 ani până la 26 de ani, dacă sunt absolvenţi de liceu, vor fi asiguraţi fără plata contribuţiei până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni.
Tinerii de la vârsta de 18 ani până la 26 de ani, dacă sunt studenţi şi nu realizează venituri din muncă vor fi asiguraţi la Sănătate fără să achite CASS.
Tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat vor fi asiguraţi la Sănătate fără plata contribuţiei.

Pentru rigurozitate, găsiţi informaţiile referitoare la categoriile de persoane asigurate la Sănătate fără plata contribuţiei la Articolul 211 din proiectul noii legi a Sănătăţii, la paginile 76-77. Puteţi consulta aici proiectul noii legi a Sănătăţii.

ECONOMICA.NET a scris aici despre serviciile de care vor beneficia asiguraţii în contul CASS (contribuţiei aferente asigurării obligatorii la Sănătate).

Copiii sunt scutiţi şi de la coplata la medic.

Mai mult, copiii (şi nu numai) nu vor achita nici coplata la medic, atunci când se va percepe, potrivit Articolului 222 din proiectul noii legi a Sănătăţii, la pagina 78.

ECONOMICA.NET a scris despre categoriile care acum nu plătesc CASS iar din 2015, anul în care va intra în vigoare noua lege a Sănătăţii, vor începe să achite contribuţia la Sănătate, dar şi despre cine va plăti mai mult la Sănătate, aici.
Pe scurt, asiguraţii care au în grijă coasiguraţi, adică soţul, soţia, mama sau tata (doar ei pot fi, conform legii, coasiguraţi), şi care acum nu achită CASS pentru ei, din 2015 vor începe să plătească. Agloritmul, în materialul ECONOMICA.NET.
Angajatorii vor plăti mai mult la Sănătate, decât în prezent pentru salariaţii care câştigă lunar sub salariul mediu brut pe ţară. Detalii, în articolul ECONOMICA.NET.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
Economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,4% în 2022, faţă de o expansiune de 4,9% previzionată în ...
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune îngheţarea fondurilor europene pentru Polonia şi Ungaria, pe motivul încălcării ...
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă nu vor fi luate măsuri
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă ...
Facturile românilor la energie vor creşte cu 100-120% în aprilie, faţă de anul trecut, dacă nu se iau măsuri, a afirmat, ...