Legea taximetriei se schimbă din nou. Şoferii Uber pot fi amendaţi mai uşor

Ministerul Transporturilor a emis un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care modifică legea taximetriei. Scopul declarat: să poată amenda pe cei care practică servicii de transport public, contra cost, fără autorizaţie.
Economica.net - joi, 18 mai 2017, 07:07
Legea taximetriei se schimbă din nou. Şoferii Uber pot fi amendaţi mai uşor

Proiectul de act notrmatic schimbă litera h al punctului 3 al articolului 55 din Legea nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, referitor la sancţiuni În vechea formă, se putea da o amendă cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei,”aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea, în mod repetat, de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, fara respectarea prevederilor art. 7 alin. (2) sau, dupa caz, ale art. 7 alin. (3)”.

În noua formă a legii, amenda este „aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, fără respectarea prevederilor art. 7 alin. (2) sau, după caz, ale art. 7 alin. (3). ʺ

Aşadar, din noua formă a legii dispare doar sintagma „în mod repetat”. De ce, se spune chiar în nota de fundamentare.

„S-a constatat dificultatea aplicării de către organele de control a uneia din sancțiunile prevăzute de Legea nr.38/2003, ca urmare a imposibilității demonstrării caracterului repetat al faptei prin care se efectuează transport fără a se deține autorizație taxi valabilă.

Prin urmare, această situația existentă crează premisele desfășurării activităților de transport neautorizat, fără posibilitatea combaterii prin aplicarea sancțiunii corespunzătoare.

Prin modificarea propusă se determină claritatea sancțiunii prevăzute în textul Legii nr.38/2003, astfel încât se crează posibilitatea sancționării respectiv a combaterii activităților ilicite de transport fără a se deține autorizație taxi valabilă.
Aplicarea sancțiunii se va putea face direct de către organele de control, fără a mai exista obligativitatea constatării în prealabil a caracterului repetat al fapte”, se arată în nota de fundamentare.

În ultima decadă a lunii aprilie, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a organizat un miting de protest în faţa sediului Guvernului. Taximetriştii şi transportatorii rutieri de persoane au cerut „scoaterea în afara legii a platformelor tehnologice online care prestează servicii de taximetrie în mod neautorizat, scoaterea în afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat în România şi neautorizat conform legislaţiei în vigoare şi scoaterea în ilegalitate a tuturor firmelor care fac transport regulat, pe rute pentru care nu au participat la licitaţii şi nu au câştigat dreptul de a le opera”, potrivit unui comunicat al COTAR.

De fapt, principala nemulţumire a taximetriştilor se referea la tolerarea de către autorităţi a activităţii platformei Uber, care le face concurenţă.

Dacă acest proiect va fi aprobat în această formă, şi şoferii care folosesc Uber vor putea fi sancţionaţi mai uşor.

Te-ar mai putea interesa și
Garanti lansează primele sale credite verzi dedicate persoanelor fizice
Garanti lansează primele sale credite verzi dedicate persoanelor fizice
Garanti BBVA Credite de Consum, parte a Grupului Garanti BBVA România, a anunțat că lansează astăzi primul său credit verde, pentru clienții persoane fizice care vor sa facă achiziții......
Iveco și Nikola au inaugurat uzina de camioane electrice din Germania
Iveco și Nikola au inaugurat uzina de camioane electrice din Germania
Compania americană Nikola și italienii de la Iveco au anunțat inaugurarea unei noi uzine dedicată producției de vehicule ...
Două soluții digitale educaționale și una de sănătate, selectate în etapa a doua a acceleratorului Innovators for Children 2021
Două soluții digitale educaționale și una de sănătate, selectate în etapa a doua a acceleratorului Innovators for ...
Cea de-a treia ediție a programului Innovators for Children și-a desemnat câștigătorii în cadrul evenimentului online ...
Ce spune şeful Concurenţei despre plafonarea preţurilor la energie
Ce spune şeful Concurenţei despre plafonarea preţurilor la energie
Plafonarea preţurilor la energie ar însemna un pas înapoi în dezvoltarea pieţei, iar autorităţile ar trebui să ia ...