Legile Educației – Ligia Deca: Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil. Va fi introdusă o probă care vizează competențe de bază

27 02. 2023
Ligia Deca 2

„Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil. Vom avea Bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun şi îl aşteaptă de multă vreme. Rămânem cu două probe de competenţe lingvistice, limbă străină I, limbă străină II, tocmai pentru a creşte potenţialul de angajare şi adecvare a absolvenţilor pentru societatea viitorului, cele două probe la nivelul de competenţă diferită, în funcţie de câtă limbă străină s-a studiat pe parcursul orelor de liceu sau de gimnaziu”, a explicat ministrul Educaţiei, într-o conferinţă de presă.

Ea a adăugat că, pe lângă forma actuală a examenului de Bacalaureat, va exista o probă complementară care vizează competenţe de bază.

„Pentru profilul uman va fi la matematică sau la ştiinţe ale naturii, pentru profilul real – o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filosofie, psihologie. Notarea, este vorba de competenţe de bază, nu avansate, se va face pe sistem admis – respins”, a menţionat Deca.

Potrivit acesteia, în sesiunile de vară – toamnă, elevii vor avea mai puţine discipline de examen, pentru că probele de competenţe lingvistice pentru limba I, limba II, probele de competenţe digitale, proba de competenţă complementară se vor putea da în timpul anului şcolar.

Ministrul Educaţiei a precizat că rămân probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, după caz în limba maternă, oral, examen scris la limba română, două probe de competenţe lingvistice şi o probă practică de evaluare a competenţelor digitale.

„Toate aceste trei probe au ca rezultat certificarea unui nivel de competenţă în raport cu cadrele europene în aşa fel încât să fie şi foarte utile ulterior în accesul în învăţământul superior, în angajare, dacă este cazul”, a spus Deca.

Ea a menţionat că în funcţie de profil şi de specializare există proba E1 şi E2 în scris, proba F fiind una de competenţe de bază complementară cu profilul, care nu se evaluează cu notă, ci cu admis/respins.

„Pentru a promova examenul de Bacalaureat trebuie să existe rezultatul de admis la proba F. Rămâne să discutăm metodologia, având în vedere că această probă se dă înainte de sesiunea din vară, dacă ea se va putea repeta. Este o discuţie pentru metodologie şi legislaţie secundară. Avem cinci ani – patru plus anul de elaborare a programelor şi a manualelor – să clarificăm aceste aspecte”, a afirmat Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a menţionat că susţine corectarea încrucişată a lucrărilor la examenul de Bacalaureat.