Legile Educației – Ministrul Ligia Deca anunță că evaluarea națională rămâne în forma actuală. Liceele vor putea organiza examene de admitere, dacă doresc (Video)

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, luni, că evaluarea naţională va rămâne în forma actuală, în noile legi ale educaţiei, liceele putând organiza, dacă doresc, concursuri de admitere la profilurile unde există concurenţă dovedită în ultimii ani, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 27 feb. 2023, 16:20
Legile Educației - Ministrul Ligia Deca anunță că evaluarea națională rămâne în forma actuală. Liceele vor putea organiza examene de admitere, dacă doresc (Video)

„Evaluarea naţională rămâne în formula de acum – probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă pentru cei care îl urmează în această formă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurenţă dovedită în ultimii ani dacă liceele vor să scoată aceste locuri prin concurs. Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru chimie-biologie pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv”, a precizat Ligia Deca, într-o conferinţă de presă în care a prezentat proiectele noilor legi ale educaţiei.

Ea a explicat că pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată.

„Din aceste 40%, prioritate pe 10% dintre acestea vor avea elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau elevii de etnie rromă”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a arătat că subiectele vor fi standardizate, unice şi elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în conformitate cu programele la nivel gimnazial cu un grad de dificultate adecvat competiţiei, respectiv mai degrabă pentru selecţie decât în forma de examen sumativ pe care o are evaluarea naţională.

Ministrul Educaţiei a precizat că liceele vor anunţa cu un an înainte că vor organiza concurs de admitere şi ce probe va conţine acesta.

„În acelaşi timp se va organiza acest concurs de admitere pe profiluri cu subiecte pe care le realizează Centrul Naţional pentru Evaluare. Ei vor primi subiectele, se va asigura securizarea acestora şi integritatea corectării. (…) Concursurile de admitere pentru acele profiluri unde există competiţie se va realiza în aceeaşi zi, pentru 60% maxim, poate fi şi mai puţin, liceul poate opta pentru mai puţin din locurile la profilul care a demonstrat concurenţă în anii anteriori”, a spus Deca.

Ea a subliniat că prima generaţie care ar urma să dea acest examen de admitere este cea care intră în clasa a V-a în anul şcolar 2023-2024, dacă legea învăţământului universitar va fi adoptată până când începe anul şcolar.

„Nu vorbim despre un concurs de admitere iminent. Nu este cazul ca părinţii sau elevii să fie neliniştiţi. Avem o stabilitate de finalizare a ciclului gimnazial pentru toţi cei care se află acum în gimnaziu. Mai precis, nu schimbăm regulile în timpul jocului. (…) Avem patru ani să clarificăm şi metodologia şi procedura, să facem şi pilotare, în aşa fel încât formula pe care o definitivăm în legislaţia secundară să adreseze toate îngrijorările pe care părinţii, elevii, profesorii le-ar putea avea”, a spus ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a explicat că toţi elevii vor da la finalul clasei a VIII-a examenul de Evaluare Naţională, iar apoi vor putea da, dacă doresc, şi admitere la liceele care organizează astfel de concursuri. Ea a precizat că repartizarea computerizată nu se va face decât după finalizarea celor două etape.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...