Legislaţia învechită din domeniul jocurilor de noroc din România generează pierderi la buget de circa 500 mil. euro pe an

Economica.net
29 12. 2014
pacanele_11240000

Din cauza faptului că aparatele de tip slot machine (aşa numitele păcănele) pot fi găsite în orice bar sau spaţiu comercial într-un număr din ce in ce mai mare, ele au devenit practic imposibil de controlat în mod eficient, pentru că ar necesita o armată de oameni din partea autorităţilor, lucru care nu este posibil.
Astfel se face loc evaziunii fiscale în domeniu, ceea ce duce la pierderi importante la bugetul de stat, de aproximativ jumătate de miliard de euro pe an.

Mai mult decât atât, există şi o problemă socială foarte gravă cauzate de locaţiile în care atât minorii, cât şi persoanele predispuse la dependenţă pot intra, fără să fie controlate, aşa cum se întâmplă în sălile dedicate, unde accesul este foarte strict.

Jocurile de noroc online sunt un alt segment al industriei care generează pierderi consistente la buget, prin netaxarea lor. În timp ce alte ţări încasează de la câteva zeci de milioane de euro pe an până la câteva sute de milioane de euro pe an din taxarea şi reglementarea jocurilor de noroc online, România nu a încasat nici un leu în ultimii ani.

Acest lucru se datorează tot legislaţiei învechite care nu a putut fi aplicată în forma actuală.
În timp ce Bulgaria a reformat complet domeniul jocurilor de noroc cu rezultate foarte bune din punct de vedere economic, în România problema banilor la buget nu pare atât de importantă, din moment ce o lege care să reglementeze mai bine această industrie stă, de luni bune, pe ordinea de zi, în Camera Deputaţilor.

Noul proiect de lege a fost propus de ONJN, organism similar cu cele din restul ţărilor UE, care se ocupă cu reglementarea şi controlul jocurilor de noroc, şi a apărut după consultări lungi cu întreaga industrie.
Proiectul este similar cu legislaţiile existente în Anglia, Danemarca, Belgia, Bulgaria, Italia şi alte ţări unde lucrurile funcţioneaza echitabil pentru toţi cei implicaţi.

Pe lângă rezolvarea problemelor cauzate de evaziunea fiscală, prin conectarea şi identificarea tuturor aparatelor, în timp real, la un server aflat la ONJN, noua lege ar fi rezolvat în acelaşi timp licenţierea şi taxarea operatorilor de jocuri de noroc online.

Prin comparaţie cu România care a încasat 0 lei în 2014 din jocurile de noroc online, Spania a încasat 77,5 milioane de dolari din taxe în trimestrul III din 2014, Bulgaria a încasat 20 milioane de dolari în prima jumatate din 2014, Italia a încasat peste 200 milioane de dolari în 2013 şi în UK se estimează ca veniturile din taxarea jocurilor de noroc online vor depăşi 400 milioane de dolari în 2015.