Lehman Brothers începe să-şi închidă afacerile imobiliare în România

O firmă din Bucureşti, controlată de Nanette Real Estate Group şi Lehman Brothers, prin care urma să fie construit un proiect rezidenţial la Timişoara, şi-a cerut insolvenţa.
Andrada Ghira - lun, 26 nov. 2012, 12:45
Lehman Brothers începe să-şi închidă afacerile imobiliare în România

Boom-ul imobiliar dinainte de criză s-a transformat în ultimii doi ani într-un boom de insolvenţe şi falimente. Rând pe rând, mai mulţi dezvoltatori au fost nevoiţi să accepte că au pierdut pariul cu imobiliarele româneşti.

Cel mai recent caz este cel al parteneriatului dintre israelienii de la Nanette Real Estate Group şi Lehman Brothers Real Estate Partners. Una dintre firmele investitorilor, Nanette City Gate Timişoara, prin care urma să fie construit un proiect imobiliar şi-a cerut insolvenţa.

Cererea a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti pe 23 noiembrie , iar termenul de judecată este stabilit pentru 28 noiembrie 2012. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Nanette City Gate Timişoara este controlată în proporţie de 50% de către Nanette Real Estate Group NV şi LBREP III TIM SARL, vehicul investiţional al Lehman Brothers Real Estate Partners. Proiectul City Gate din Timişoara urma să fie construi pe un teren de 17.809 mp şi urma să cuprindă 524 apartamente.

În 2007, Nanette Real Estate Group anunţa că a achiziţionat două terenuri cu o suprafaţă totală de 23.000 mp în Timişoara. Aici, compania avea în plan construcţia a două proiecte rezidenţiale cu un total de 670 de locuinţe, a căror investiţie se ridica la 48 de milioane de euro. Green Gate, un alt proiect din Timişoara, urma să fie un proiect construit pe un teren de 4.089 mp, cu 650 mp de spaţii comerciale şi să ofere 170 de locuinţe.

Proiecte şi la Bucureşti

Nu doar Timişoara era pe harta acestor investitori. Tot în perioada de boom imobiliar, compania a cumpărat mai multe terenuri şi la Bucureşti, iar totalul de locuinţe pe care dorea să le construiacă în România ajungea la 12.400. La sfârşitul lui 2007, israelienii de la Nanette anunţau că vor să investească 87 de milioane de euro într-un proiect rezidenţial cu 900 de locuinţe în nordul Bucureştiului, pe un teren de 31.000 mp.

Lake Tower Residence, un alt proiect marca Nanette, urma să fie finalizat în apropiere de Lacul Morii, pe un teren de 10.000 mp şi trebuia să ofere 390 de locuinţe. Lucrările de construcţie au fost începute, dar compania a anunţat în 2009 că proiectele au fost îngheţate până când piaţa îşi va reveni.  De asemenea, compania intenţiona construcţia unui proiect cu 470 de apartamente pe un teren de 7.800 mp la Săvineşti.
Compania a investit 30 de milioane de euro pentru achiziţia a cinci terenuri în România: trei în Bucureşti şi două la Timişoara.

Parteneriatele companiilor israeliene cu Lehman Brothers

Lehman Brothers Holdings devenise în 2008 un investitor cheie în piaţa imobiliară din toată lumea. Companiile israeliene erau bucuroase să colaboreze cu o instituţie financiară aparent solidă ca Lehman Brothers şi s-au înghesuit să facă parteneriate, scria în 2008 publicaţia israeliană Globes.

Printre companiile israeliene care au avut parteneriate de lungă durată se numără şi Nanette, care în 2007 se asteapta ca Lehman Brothers Real Estate Partners să achiziţioneze 50% dintr-un proiect din Bucureşti, la fel ca şi în cazul celorlalte construcţii. Datele de la ONRC arată că LBREP deţine 50% din firma  prin care urma să fie construit un proiect rezidenţial la Timişoara.

Datele de pe site-ul companiei arată că Nanette Real Estate Group este deţinută în proporţie de 32,48% de Olimpia Real Estate, companie aflată de anul trecut în insolvenţă. Un alt acţionar este şi fondul Lehman Brothers Real Estate Partners II Neptune cu 14,94% din acţiuni. Deşi în ianuarie 2007, compania a atras 16 milioane de euro pe Bursa de la Londra şi anunţa pătrunderea pe piaţa locală, în toamna lui 2009 compania s-a delistat pe la bursa londoneză.

Active imobiliare de 10 miliarde de dolari

La patru ani de când Lehman Brothers şi-a cerut falimentul pe 15 septembrie 2008, divizia de investiţii imobiliare controlează active de 10 miliarde de dolari, din întreg portofoliul de 40,5 miliarde de dolari. Iar în final, aceste active vor trebui transformate în bani cash pentru plata creditorilor, scria în luna septembrie a acestui an publicaţia New York Times.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...