Lenovo a devenit cel mai mare producător de PC-uri

Vânzările de PC-uri au scăzut în trimestrul al treilea la nivel mondial cu peste 8%, iar piaţa se îndreaptă spre primul an de declin din ultimul deceniu, în timp ce compania chineză Lenovo a devenit cel mai mare producător, detronând grupul american Hewlett-Packard, liderul ultimilor şase ani.
Economica.net - joi, 11 oct. 2012, 08:55
Lenovo a devenit cel mai mare producător de PC-uri

Livrările mondiale de PC-uri au coborât cu 8,3% în trimestrul al treilea faţă de perioada corespunzătoare a anului tercut, la 87,5 milioane unităţi, potrivit datelor companiei de cercetare Gartner, preluate de Bloomberg. Compania de cercetare IDC estimează un declin de 8,6%.

Lenovo, care a cumpărat în urmă cu şapte ani divizia de PC-uri a IBM, a avut în trimestrul al treilea o cotă de piaţă de 15,7%, faţă de 15,5% pentru HP, potrivit Gartner. HP şi-a păstrat poziţia de lider în topul IDC, însă aproape la egalitate cu Lenovo, trendul datelor indicând că grupul chinez vine puternic din urmă.

Datele IDC diferă cel mai probabil datorită includerii în statisticile companiei a staţiilor de lucru utilizate în domenii precum inginerie, arhitectură sau producţia de jocuri video, PC-uri puternice cu un preţ inaccesibil consumatorilor casnici.

HP, liderul pieţei PC-urilor în ultimii şase ani, este în declin după mai multe schimbări rapide de management şi de strategie, care au antrenat inclusiv discuţii despre posibila vânzare a diviziei de computere personale, idee abandonată ulterior de directorul general Meg Whitman.

Grupul american se clatină din cauza situaţiei economice dificile şi ascensiunii tabletelor şi altor gadget-uri mobile, preferate de consumatori în detrimentul PC-urilor tradiţionale. Totodată, Lenovo se bucură de o poziţie mai solidă pe pieţele emergente, care oferă un potenţial mai ridicat de creştere.

Deceniul trecut, vânzările de PC-uri au crescut puternic de la un an la altul datorită popularităţii laptop-urilor, care au oferit o alternativă mobilă la computerul de acasă.

Piaţa laptop-urilor a avut însă de suferit odată cu explozia smartphone-urilor şi tabletelor.

Industria PC-urilor şi-a pus speranţele în lansarea sistemului de operare Windows 8 produs de Microsoft, programată pentru sfârşitul lunii octombrie, însă dezvoltatorul de software a creat în premieră o versiune pentru tablete şi promovează agresiv Windows Phone 8, destinat smartphone-urilor.

Singurii mari producători de PC-uri care au reuşit să crească în timestrul al treilea sunt Lenovo (9,8%) şi compania taiwaneză Asus (11,8%), potrivit Gartner. În ordinea ierarhiei pe piaţă după volumul vânzărilor, HP a afişat un declin de 16,4%, Dell (SUA) a scăzut cu 13,7%, iar Acer (China) cu 10,2%, Asus ocupând locul 5.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...