Leonard Orban, propus de Ponta pentru Curtea Europeană de Conturi, din 2013

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a fost propus de premierul Victor Ponta pentru a fi membru în Curtea Europeană de Conturi de la 1 ianuarie 2013.
Economica.net - vin, 06 iul. 2012, 18:27

Orban a precizat, pentru MEDIAFAX, că a acceptat propunerea premierului Ponta pentru a-l înlocui pe reprezentantul actual al României în organismul european, Ovidiu Ispir. Potrivit lui Orban, mandatul de la Curtea Europeană de Conturi are o durată de şase ani.

De asemenea, Orban a arătat că pentru a deveni membru al Curţii Europene de Conturi mai trebuie să primească un aviz, în urma unei audieri care încă nu a fost fixată, din partea Comisiei de buget şi finanţe a Parlamentului European. „Avizul este însă consultativ”, a precizat Orban.

Întrebat care au fost considerentele pentru care a acceptat propunerea premierului Ponta, având în vedere că la preluarea postului de ministru al Afacerilor Europene în septembrie 2011 a prezentat un proiect pe termen lung, care prevedea şi proiectarea şi acreditarea cadrului instituţional românesc pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020, Orban a precizat că nu vrea să intre în astfel de detalii pentru că „este prematur”.

„Deocamdată nu e nimic sigur. De la propunere la materializare mai este cale lungă. Să vedem ce se va mai întâmpla”, a mai spus ministrul Orban.

El declara pe 9 mai, la o săptămână după ce acceptase postul de ministru al Afacerilor Europene în Guvernul Ponta, că prezenţa sa în Executiv este ca tehnocrat cu susţinerea politică a Partidului Conservator, însă preşedintele PC, Daniel Constantin, i-a promis că nu va fi nicio influenţă politică în activitatea sa.

„Nu sunt membru de partid, nu am fost şi nu am intenţia să devin în viitorul apropiat membru de partid. În ceea ce priveşte prezenţa mea în Guvern, desigur că propunerea mi-a fost făcută de domnul premier. Figurez ca să zic poziţionare, ca repartiţie, pe unul dintre posturile care i-au fost repartizate PC, dar, din discuţiile pe care le-am avut cu domnul Daniel Constantin, a fost foarte clar că în niciun fel nu se va exercita vreo influenţă asupra mea într-un fel sau altul pe linie politică”, a spus Orban.

El a arătat pe 9 mai că va continua munca sa de tehnocrat în Ministerul Afacerilor Europene şi a acceptat oferta premierului Victor Ponta pentru că a vrut să ducă mai departe efortul început în septembrie 2011 când a fost numit ministru în Guvernul Boc.

„Consider că în continuare pot să contribui la îmbunătăţirea situaţiei în domeniul absorbţiei fondurilor comunitare, dar nu numai pentru că gestionez şi problematica afacerilor europene, că prin expertiza pe care o am, prestigiul de care mă bucur la Bruxelles pot să ajut în continuare România şi acesta e motivul pentru care am continuat”, a mai afirmat Orban.

Te-ar mai putea interesa și
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Compania Continental anunță numirea lui Lucian Mărgineanu (foto) în funcția de director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara, începând cu data de 1 august. El îi......
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră și Marea Mediterană
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră ...
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a primit o singură ofertă la licitația pentru nave multirol, ...
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
La doar un an după deschiderea biroului de la București, producătorul american de mașini electrice Tesla pare gata pentru ...
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Carmen Moraru a declarat, miercuri, că în această ...