Letonia va cere aderarea la euro în luna februarie 2013

Letonia va depune cererea oficială de aderare la zona euro în luna februarie 2013, a declarat marţi ministrul leton de finanţe, Andris Vilks, declarându-se încrezător că cererea va fi acceptată în pofida opoziţiei interne, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 18 dec. 2012, 16:18
Letonia va cere aderarea la euro în luna februarie 2013

Mica ţară baltică a demarat o campanie atât acasă cât şi peste hotare pentru a-i convinge pe sceptici că poate să facă trecerea la moneda unică şi a înlătura îndoielile cu privire la capacitatea sa de a face faţă în interiorul zonei euro.

Letonia este în prezent una din economiile cu cel mai puternic ritm de creştere din Uniunea Europeană, revenindu-şi după mai mulţi ani de austeritate în urma contracţiei cu 20% a Produsului Intern Brut în 2009 din cauza crizei financiare globale.

‘Dacă ne uităm la ultimii trei ani, Letonia a fost predictibilă. În prezent, avem cel mai puternic ritm de creştere şi, în acelaşi timp, creşterea preţurilor este foarte limitată’, a declarat Andris Vilks într-un interviu acordat Reuters. ‘Nu ar trebui să avem nicio surpriză negativă. Credem că am câştigat respectul tuturor’, a adăugat Vilks, referindu-se la faptul că Letonia a fost dată drept exemplu pentru modul în care statele din zona euro pot să-şi rezolve problemele bugetare dacă au voinţă politică.

Vilks a precizat că autorităţile de la Riga vor cere Comisiei Europene să evalueze cât de pregătită este Letonia să adere la euro în luna februarie, măsură care marchează debutul procesului de aderare la zona euro. Această cerere va deschide calea pentru recomandarea Comisiei şi a Băncii Centrale Europene, recomandare care ar urma să fie supusă votului liderilor UE în luna iunie a anului următor.

Este de aşteptat ca BCE să fie mai strictă decât Comisia Europeană, aşa cum s-a întâmplat când Estonia a aderat la euro în 2011.

Însă, spre deosebire de alte state, Letonia are cele mai bune recomandări. În perioada 2008-2010, guvernul de centru-dreapta de la Riga a demarat un program de austeritate dureros în schimbul unui program de asistenţă în valoare de 7,5 miliarde de euro acordat de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. Letonia a finalizat cu succes acest program anul trecut, iar luna aceasta a rambursat anticipat împrumutul acordat de FMI.

Sondajele de opinie arată că majoritatea populaţiei Letoniei se opune adoptării monedei euro. Deşi nu va fi organizat un referendum, opoziţia puternică a opiniei publice ar fi un semnal negativ pentru alte state din UE, care trebuie să decidă dacă sprijină includerea Letoniei în zona euro.

‘Cred că situaţia se va îmbunătăţi în următoarele luni având în vedere campania de informare publică’, a spus Andris Vilks, adăugând că obiectivul este ca populaţia să nu asocieze criza din zona euro cu moneda unică ci doar cu anumite ţări.

Luna trecută, Standard & Poor’s a îmbunătăţit ratingul Letoniei la ‘BBB’ cu perspectivă pozitivă, adăugând că ar putea lua o decizie similară în următoarele 24 de luni. Agenţia de evaluare consideră că există şanse crescute ca Letonia să se alăture Uniunii Economice şi Monetare în 2014.

Din cele 10 ţări care au aderat la Uniunea Europeană după 2004, Slovenia a fost prima care a adoptat euro în 2007, urmată de Cipru şi Malta în 2008, Slovacia în 2009 şi Estonia în 2011.

Te-ar mai putea interesa și
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le......
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului ...
Companiile Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui emorandum de înțelegere ...
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început eliberarea de adeverinţe pentru solicitanţii ...