Letonia va cere aderarea la euro în luna februarie 2013

Letonia va depune cererea oficială de aderare la zona euro în luna februarie 2013, a declarat marţi ministrul leton de finanţe, Andris Vilks, declarându-se încrezător că cererea va fi acceptată în pofida opoziţiei interne, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 18 dec. 2012, 16:18
Letonia va cere aderarea la euro în luna februarie 2013

Mica ţară baltică a demarat o campanie atât acasă cât şi peste hotare pentru a-i convinge pe sceptici că poate să facă trecerea la moneda unică şi a înlătura îndoielile cu privire la capacitatea sa de a face faţă în interiorul zonei euro.

Letonia este în prezent una din economiile cu cel mai puternic ritm de creştere din Uniunea Europeană, revenindu-şi după mai mulţi ani de austeritate în urma contracţiei cu 20% a Produsului Intern Brut în 2009 din cauza crizei financiare globale.

‘Dacă ne uităm la ultimii trei ani, Letonia a fost predictibilă. În prezent, avem cel mai puternic ritm de creştere şi, în acelaşi timp, creşterea preţurilor este foarte limitată’, a declarat Andris Vilks într-un interviu acordat Reuters. ‘Nu ar trebui să avem nicio surpriză negativă. Credem că am câştigat respectul tuturor’, a adăugat Vilks, referindu-se la faptul că Letonia a fost dată drept exemplu pentru modul în care statele din zona euro pot să-şi rezolve problemele bugetare dacă au voinţă politică.

Vilks a precizat că autorităţile de la Riga vor cere Comisiei Europene să evalueze cât de pregătită este Letonia să adere la euro în luna februarie, măsură care marchează debutul procesului de aderare la zona euro. Această cerere va deschide calea pentru recomandarea Comisiei şi a Băncii Centrale Europene, recomandare care ar urma să fie supusă votului liderilor UE în luna iunie a anului următor.

Este de aşteptat ca BCE să fie mai strictă decât Comisia Europeană, aşa cum s-a întâmplat când Estonia a aderat la euro în 2011.

Însă, spre deosebire de alte state, Letonia are cele mai bune recomandări. În perioada 2008-2010, guvernul de centru-dreapta de la Riga a demarat un program de austeritate dureros în schimbul unui program de asistenţă în valoare de 7,5 miliarde de euro acordat de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. Letonia a finalizat cu succes acest program anul trecut, iar luna aceasta a rambursat anticipat împrumutul acordat de FMI.

Sondajele de opinie arată că majoritatea populaţiei Letoniei se opune adoptării monedei euro. Deşi nu va fi organizat un referendum, opoziţia puternică a opiniei publice ar fi un semnal negativ pentru alte state din UE, care trebuie să decidă dacă sprijină includerea Letoniei în zona euro.

‘Cred că situaţia se va îmbunătăţi în următoarele luni având în vedere campania de informare publică’, a spus Andris Vilks, adăugând că obiectivul este ca populaţia să nu asocieze criza din zona euro cu moneda unică ci doar cu anumite ţări.

Luna trecută, Standard & Poor’s a îmbunătăţit ratingul Letoniei la ‘BBB’ cu perspectivă pozitivă, adăugând că ar putea lua o decizie similară în următoarele 24 de luni. Agenţia de evaluare consideră că există şanse crescute ca Letonia să se alăture Uniunii Economice şi Monetare în 2014.

Din cele 10 ţări care au aderat la Uniunea Europeană după 2004, Slovenia a fost prima care a adoptat euro în 2007, urmată de Cipru şi Malta în 2008, Slovacia în 2009 şi Estonia în 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...