Euro va creşte în următoarele 12 luni. Valoarea medie a cursului EUR/RON: 5,02 – CFA România

Cursul de schimb euro/leu, peste 93% dintre participanţii la sondajul realizat de analiştii de la CFA România estimează o depreciere a monedei naţionale în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrat niciun răspuns de apreciere pentru leu. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9653, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0183 lei pentru un euro.
AGERPRES - lun, 28 iun. 2021, 10:38
Euro va creşte în următoarele 12 luni. Valoarea medie a cursului EUR/RON: 5,02 – CFA România

Deficit bugetar de 6,4% din PIB în 2021 şi inflaţie de 3,75%

Analiştii CFA România anticipează un deficit bugetar de 6,4% din PIB în 2021 şi o rată a inflaţiei de 3,75% pentru orizontul de 12 luni, respectiv iunie 2022 – iunie 2021, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.

Totodată, niciun participant la sondaj nu prevede o scădere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni, scrie Agerpres.

„Este de remarcat faptul ca 84% din participanţii la sondaj anticipează majorarea ratei inflaţiei. De asemenea, 60% dintre participanţi anticipează majorarea preţurilor imobiliarelor de tip rezidenţial (cel mai ridicat procent din ultimul an)”, se menţionează în comunicat.

Impactul pandemiei se va resimţi şi în 2022

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna mai 2021 relevă că, în ceea ce priveşte durata impactului economic al coronavirusului, cea mai mare parte a respondenţilor (peste 65%) anticipează că acesta se va resimţi inclusiv în anul 2022, iar 22% din respondenţi anticipează impactul până în trimestrul IV al anului 2022.

Valoarea medie a anticipaţiilor privind evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2021 este 6,4%. Datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%, iar orizontul de aderare a Romaniei la zona euro este 2030.

„Indicatorul de încredere a continuat să atingă noi maxime postcriza Covid-19. Această evoluţie este consistentă cu majorarea anticipaţiilor de creştere economică pentru anul 2021, la peste 6%. Însă, creşterea cererii interne, combinată cu factorii externi, va conduce şi la majorarea ratei inflaţiei”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociatiei CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 74,5 puncte, maximumul ultimilor 6 ani, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,4 puncte). De asemenea, componenta de condiţii curente a indicatorului a crescut cu 19,5 puncte faţă de luna anterioară.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de aproape zece ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică cuprinde valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...