Cel mai slab leu din istorie. Curs valutar BNR: 4,4715 lei/euro

Banca Naţională a României (BNR) a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,4715 lei/euro şi 3,5542 lei/dolar.
Economica.net - mie, 04 iul. 2012, 10:04
Cel mai slab leu din istorie. Curs valutar BNR: 4,4715 lei/euro

Leul a pierdut 2, 1 bani (0,47%) faţă de euro şi aproape doi bani (0,55%) faţă de dolar.

Este cel mai slab nivel înregistrat de moneda naţională în faţa euro. Precedentul minim al leului a fosst înregistrat pe 24 mai 2012 când BNR a afişat un curs de referinţă de 4.4662 lei/euro.

Cursul a început să crească încet încă din a doua parte a zilei de marţi, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL şi USL. USL a reuşit marţi demiterea preşedinţilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum şi a Avocatului Poporului.

Primele tranzacţii pe piaţa interbancară din şedinţa de miercuri au fost realizate la 4,4650 – 4,4670 lei/euro, cu mai mult de un ban peste ultimele cotaţii de marţi, de 4,4534 – 4,4540 lei/euro.

Imediat după deschidere, ordinele de cumpărare de euro plasate de jucători de la Londra au ridicat cotaţiile până la un maxim al primei ore de 4,4720 – 4,4730 lei/euro. După acest moment, în piaţă au fost introduse mai multe ordine de vânzare de euro din partea unor bănci locale, care au reuşit să readucă rata de schimb în jurul nivelului 4,47 lei/euro.

Potrivit dealerilor, temperarea creşterilor a fost determinată de intervenţia indirectă a BNR, care a vândut euro prin intermediul unor bănci locale.

După ora 12:00, viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat, miercuri, că USL va depune într-o oră la Birourile permanente reunite documentele pentru declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

La scurt timp după anunţ euro era cotat la 4,4682 – 4,4690 lei/euro.

Cu câteva minute înainte de ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, paritatea a trecut din nou peste 4,4700 lei/euro şi s-a apropiat de 4,4800 lei/euro. După ora 13:00, băncile cotau euro la 4,4770 – 4,4790 lei.

„BNR a ieşit din piaţă imediat după fixing (când banca centrală ia cotaţiile din piaţă pentru a anunţa cursul de referinţă – n.r.) pentru că a văzut că nu poate ţine cursul sub 4,47 lei/euro, aşa că l-a lăsat liber. Tocmai din acest motiv a urcat brusc. Volumele tranzacţionate în prima parte a zilei sunt mul mai mari faţă de alte şedinţe”, a afirmat un dealer.

El a menţionat că tensiunile politice din România nu au afectat cotaţiile obligaţiunilor şi ale costurilor asigurării datoriilor împotriva riscului de neplată, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS). Cotaţiile CDS-urilor chiar au scăzut uşor de la 400 la 390 de puncte de bază.

Băncile comerciale au afişat miercuri dobânzi de 4,87% – 5,33% pe an pentru depozitele cu scadenţa la o zi, apropiate de cele de marţi, de 4,83% – 5,3% pe an. Totodată, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au crescut nesemnificativ, la 4,88% – 5,36% pe an, după ce marţi au fost de 4,84% – 5,32% pe an.

Dobânzile încadrează astfel rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Ieri, Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,4505 lei pentru un euro şi 3,5347 lei pentru un dolar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...