Leul îşi continuă prăbuşirea. Curs valutar BNR: 4,5275 lei/euro

Banca Naţională a României (BNR) a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,5275 lei/euro şi 3,6848 lei/dolar.
Economica.net - lun, 09 iul. 2012, 10:04
Leul îşi continuă prăbuşirea. Curs valutar BNR: 4,5275 lei/euro

Cursul a deschis aproape de 4,52 lei/euro şi apoi a început să urce uşor spre 4,53 lei/euro, într-o piaţă cu volume reduse şi în care jucătorii s-au mai liniştit după ce vineri Parlamentul a votat suspendarea preşedintelui Băsescu, decizie în aşteptarea căreia cotaţiile urcaseră la 4,54 lei/euro.

Rata de schimb leu/euro a urcat constant săptămâna trecută cu 2% ca urmare a intensificătii aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL şi PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Cotaţiile pe piaţa interbancară au atins vineri un maxim istoric de 4,5400 lei/euro, cu câteva ore înainte de suspendarea preşedintelui României.

Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie de Parlament vineri cu puţin înainte de ora 21:00, când deja piaţa locală era închisă.

După suspendarea preşedintelui, pe pieţele externe cursul a fluctuat în jurul nivelului de 4,5400 lei/euro, însă apoi a coborât brusc la 4,51 lei/euro în cadrul unor transferuri realizate pe piaţa de la New York, potrivit dealerilor.

La deschiderea şedinţei interbancare de luni de la Bucureşti, euro a fost cotat la 4,5200 – 4,5230 lei, cu 1,69 – 1,75 bani sub ultimele cotaţii de vineri de pe piaţa locală, de 4,5375 – 4,5399 lei/euro.

Ulterior, cursul a crescut uşor spre 4,5300 lei/euro, iar la scurt timp după ora 10:00 băncile cotau euro la 4,5250 – 4,5280 lei.

Vineri, Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,5142 lei pentru un euro şi 3,6480 lei pentru un dolar.

Te-ar mai putea interesa și
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial......
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, CITR: Numărul insolvențelor va rămâne constant, cel al concordatelor va exploda
Scăderea comenzilor de la Ikea și a celor din industria auto germană pun presiune pe exportatorii români. Cîrlănaru, ...
Țările din Europa, Germania, Franța, Italia sunt cele care și-au diminuat volumul cererii. Pentru industria mobilei este ...