Leul s-a prăbuşit. Curs valutar BNR: 4,6481 lei/euro

Banca Naţională a României (BNR) a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,6481 lei/euro şi 3,7972 lei/dolar. Leul a atins minimul istoric la cursul BNR faţă de euro şi dolar.
Economica.net - vin, 03 aug. 2012, 10:03
Leul s-a prăbuşit. Curs valutar BNR: 4,6481 lei/euro

Leul s-a depreciat faţă de euro cu aproape 4 bani într-o singură zi (3,84 bani, 0,83%), iar faţă de dolar cu 4,44 bani (1,18%).

„Banca centrală este prezentă în piaţă, dar după ce se va publica cursul de referinţă este posibil ca leul să-şi accentueze deprecierea. S-ar puea apropia de 4,7 lei/euro în această lună”, a spus dealerul unei bănci.

După ce cursul a atins maximul de 4,6505 lei/euro, vânzările indirecte de euro din partea BNR au întors cotaţiile pe uşoară scădere, la 4,6470 – 4,6485 lei/euro.

Precedentul record pentru euro a fost atins pe piaţa interbancară săptămâna trecută, marţi, la 4,65 lei/euro.

Leul a început să se deprecieze încă de la deschiderea sesiunii, iar cotaţiile au depăşit 4,64 lei/euro, după ce Curtea Constituţională a anunţat joi că amână până în 12 septembrie adoptarea deciziei privind referendumul, cotaţiile îndreptându-se astfel spre maximul istoric, de 4,65 lei/euro.

În debut, euro era cotat în jur de 4,62 lei/euro, sub cotaţiile de joi seară, când schimburile se perfectau în jurul nivelului de 4,63 lei/euro.

În prima oră de transfer cursul a urcat treptat până la 4,6400 – 4,6430 lei/euro, iar dealerii spun că banca centrală este prezentă în piaţă pentru a tempera deprecierea.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat joi că au fost ieşiri de capital în luna iulie care au afectat cursul, însă banca centrală are „”un anumit spaţiu de manevră” pentru a-l susţine, dar acest spa­ţiu „trebuie administrat cu înţelepciune şi flexibilitate”. Oficialul BNR a explicat că aceste ieşiri au fost cauzate de suprapunerea unor evenimente globale, cu precădere din Europa, cu tensiunile politice interne.

Isărescu a spus că detensionarea situaţiei politice interne ar ajuta foarte mult economia românească prin revenirea încrederii investitorilor străini, întrucât situaţia financiară din Europa nu se va calma în următoarele săptămâni.

La puţin timp după declaraţiile guvernatorului BNR, Curtea Constituţională a anunţat că a amânat până în 12 septembrie, o decizie privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale, astfel că tensiunile politice vor continua să afecteze leul.

Cotaţiile au urcat în piaţă imediat după anunţul Curţii Constituţionale.

Majoritatea dealerilor bancari spun că leul va rămâne sub presiune în perioada următoare, din cauza tensiunilor politice.

Ieri, Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,6097 lei pentru un euro şi 3,7528 lei pentru un dolar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Raport Orange: Bucureşti, oraşul cel mai atacat de hackeri în ultimele 12 luni. Pe industrii, cea de retail a fost cea mai expusă
Raport Orange: Bucureşti, oraşul cel mai atacat de hackeri în ultimele 12 luni. Pe industrii, cea de retail a fost cea ...
Provocările ce țin de securitatea cibernetică au crescut semnificativ în ultimul an pe măsură ce multe companii au ...
Rafila: Legea privind impunerea certificatului COVID la locul de muncă ar trebui adoptată până la sfârșitul anului
Rafila: Legea privind impunerea certificatului COVID la locul de muncă ar trebui adoptată până la sfârșitul anului
Soluţia legislativă privind obligativitatea certificatului COVID la locul de muncă ar trebui adoptată până la finele ...
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...