Leul s-a prăbuşit. Curs valutar BNR: 4,6481 lei/euro

Banca Naţională a României (BNR) a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,6481 lei/euro şi 3,7972 lei/dolar. Leul a atins minimul istoric la cursul BNR faţă de euro şi dolar.
Economica.net - vin, 03 aug. 2012, 10:03
Leul s-a prăbuşit. Curs valutar BNR: 4,6481 lei/euro

Leul s-a depreciat faţă de euro cu aproape 4 bani într-o singură zi (3,84 bani, 0,83%), iar faţă de dolar cu 4,44 bani (1,18%).

„Banca centrală este prezentă în piaţă, dar după ce se va publica cursul de referinţă este posibil ca leul să-şi accentueze deprecierea. S-ar puea apropia de 4,7 lei/euro în această lună”, a spus dealerul unei bănci.

După ce cursul a atins maximul de 4,6505 lei/euro, vânzările indirecte de euro din partea BNR au întors cotaţiile pe uşoară scădere, la 4,6470 – 4,6485 lei/euro.

Precedentul record pentru euro a fost atins pe piaţa interbancară săptămâna trecută, marţi, la 4,65 lei/euro.

Leul a început să se deprecieze încă de la deschiderea sesiunii, iar cotaţiile au depăşit 4,64 lei/euro, după ce Curtea Constituţională a anunţat joi că amână până în 12 septembrie adoptarea deciziei privind referendumul, cotaţiile îndreptându-se astfel spre maximul istoric, de 4,65 lei/euro.

În debut, euro era cotat în jur de 4,62 lei/euro, sub cotaţiile de joi seară, când schimburile se perfectau în jurul nivelului de 4,63 lei/euro.

În prima oră de transfer cursul a urcat treptat până la 4,6400 – 4,6430 lei/euro, iar dealerii spun că banca centrală este prezentă în piaţă pentru a tempera deprecierea.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat joi că au fost ieşiri de capital în luna iulie care au afectat cursul, însă banca centrală are „”un anumit spaţiu de manevră” pentru a-l susţine, dar acest spa­ţiu „trebuie administrat cu înţelepciune şi flexibilitate”. Oficialul BNR a explicat că aceste ieşiri au fost cauzate de suprapunerea unor evenimente globale, cu precădere din Europa, cu tensiunile politice interne.

Isărescu a spus că detensionarea situaţiei politice interne ar ajuta foarte mult economia românească prin revenirea încrederii investitorilor străini, întrucât situaţia financiară din Europa nu se va calma în următoarele săptămâni.

La puţin timp după declaraţiile guvernatorului BNR, Curtea Constituţională a anunţat că a amânat până în 12 septembrie, o decizie privind referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, urmând să verifice listele electorale, astfel că tensiunile politice vor continua să afecteze leul.

Cotaţiile au urcat în piaţă imediat după anunţul Curţii Constituţionale.

Majoritatea dealerilor bancari spun că leul va rămâne sub presiune în perioada următoare, din cauza tensiunilor politice.

Ieri, Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,6097 lei pentru un euro şi 3,7528 lei pentru un dolar.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...