Leul a continuat să se aprecieze, iar cursul a coborât până la 4,4750 lei/euro

Moneda naţională a continuat să se aprecieze în a doua parte a sesiunii interbancare de marţi, iar cotaţiile au atins un minim de 4,4750 lei/eiro, după decizia Curţii Constituţionale (CC) privind invalidarea referendumului.
Economica.net - mar, 21 aug. 2012, 14:56
Leul a continuat să se aprecieze, iar cursul a coborât până la 4,4750 lei/euro

În jurul orei 16:30, euro era schimbat pentru 4,4800 – 4,4805 lei, în scădere cu peste 1,5 bani faţă de nivelul de la aceeaşi oră de luni, când schimburile se realizau la 4,4950 – 4,4990 lei/euro.

La deschidere euro a fost cotat la 4,4960 lei, iar până la decizia CC cursul a înregistrat variaţii uşorare sub 4,5 lei/euro.

După anunţul Curţii Constituţionale, cursul a urcat pentru scurt timp, până la 4,5050 lei/euro, după care leul a început să se aprecieze, iar cotaţiile au coborât sub 4,5 lei/euro. Minimul zilei a fost de 4,4750 lei/euro.

Curtea Constituţională a anunţat marţi că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă în creştere cu 0,48 bani, la 4,4987 lei/euro.

În sesiunea precedentă, cursul s-a plasat la 4,4939 lei/euro. În sesiunea de vineri, cursul s-a plasat la 4,4852 lei/euro, reprezentând minimul ultimelor şase săptămâni.

După declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, la începutul lunii iulie, leul a pierdut puternic în raport cu euro, iar deprecierea maximă faţă de finele lunii iunie a fost de 4,4%, în urmă cu două săptămâni. Raportat la nivelul de vineri, leul a recuperat 3,5% faţă de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro.

Pentru dolar, BNR a anunţat un curs de 3,6255 lei/dolar, în scădere cu 1,49 bani. În acelaşi timp, referinţa pentru franc a crescut de la 3,7413 lei/franc la 3,7469 lei/franc.

Dobânzile afişate marţi de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au scăzut la 3,54% – 4,04% la pe an, după ce luni au avansat la 4,85% – 5,35% pe an încă dinainte ca BNR să anunţe o nouă plafonare a sumei cu care împrumută băncile prin operaţiuni repo.

Dealerii cred că scăderea dobânzilor este determinată în primul rând de faptul că băncile au constituit deja rezervele minime obligatorii cerute de BNR pentru actuala perioadă, care se va încheia joi, 23 august. Totuşi, ei nu exclud nici posibilitatea ca unele bănci să acceseze lichidităţi direct de la BNR prin operaţiuni repo bilaterale.

Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au scăzut la 4,94% – 5,44% pe an, de la nivelurile de luni de 5,04% – 5,54% pe an. Pentru plasamentele cu maturitate mai îndelungată randamentele nu au variat nesemnifiactiv.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...