Leul a rămas stabil, în timp ce valutele din regiune au câştigat până la 2% în faţa euro

Moneda naţională se tranzacţiona în jurul cotaţiei de 4,4640 lei/euro la finalul sesiunii de joi, aproape de nivelul de miercuri, în timp ce valutele din regiune au câştigat până la 2% faţă de euro după decizia băncii centrale a Chinei de a reduce dobânda cheie pentru a susţine economia.
Economica.net - joi, 07 iun. 2012, 14:39
Leul a rămas stabil, în timp ce valutele din regiune au câştigat până la 2% în faţa euro

Leul a fost singura monedă din regiune care nu a beneficat de sentimentul pozitiv din regiune, iar dealerii explică această evoluţie prin faptul că moneda naţională nu s-a corelat în ultima perioadă nici cu deprecierile masive, fiind destul de stabil.

„Această evoluţie este rezultatul intervenţiilor BNR. Leul nu are motive să se aprecieze, întrucât nu s-a corelat nici la pierderile din ultimele sesiuni. Au fost câţiva străini care au încercat să-l aprecieze dimineaţă, însă cererea comercială de euro a întors cotaţiile pe creştere”, a spus dealerul unei bănci.

Primele schimburie ale zilei au dus cotaţiile până la un minim de 4,4565 lei/euro, în scădere faţă de nivelul de miercuri seară, când euro era schimbat pentru 4,4625 – 4,4640 lei.

Ulterior, cererea comercială de euro a întors cursul peste 4,46 lei/euro, iar maximul zilei a fost de 4,4670 lei/euro.

Sentimentul pozitiv din regiune a fost susţinut de anunţul privind scăderea dobânzii de politică monetară din China, pentru prima dată din 2008, pentru a stimula creşterea economică pe fondul căderii cererii din zona euro, decizia contribuind la creşterea burselor europene şi a indicilor futures pentru pieţele din SUA şi Asia.

Un alt factor care a susţinut creşterile pe pieţele internaţionale a fost rezultatul unor licitaţii de vânzare de obligaţiuni din Spania, unde statul a reuşit să împrumute 2 miliarde euro, atingând fără probleme ţinta propusă. Costurile de finanţare au urcat însă simţitor.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă pentru euro de 4,4625 unităţi, în scădere cu 0,17 bani faţă de miercuri, iar rata de schimb oficială pentru dolar a coborât cu 2,36 bani, la 3,5455 lei/euro.

Pentru francul elveţian rata de schimb a coborât cu 0,33 bani, de la 3,7182 lei/franc la 3,7152 lei/franc.

Băncile comerciale practică dobânzi de 4,91 – 5,39% pe an pentru plasamentele cu scadenţa la o zi, apropiate de cele din sesiunea precedentă, în timp ce randamentele pentru o săptămână se plasează la 4,91 – 5,39%.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...